Терапия на скалпа за спиране на косопада и възстановяване на косата


Терапия на скалпа за спиране на косопада и възстановяване на косата
Снимка: iStock

Здравето на скалпа често се приема за даденост, тъй като се фокусираме повече върху косата си, измиването ѝ с шампоан и намирането на подходящия балсам. Но здравето на скалпа също е много важно, тъй като от него излизат космените фоликули.  Здравият скалп е чист от лющене или пърхот, без зачервяване или раздразнение, сухота или всякакви инфекции.

Много хора страдат от проблеми със скалпа като пърхот, себореен дерматит, псориазис и т.н., които са свързани с накъсване на косата и загуба на блясък, а лошото здраве на скалпа може да доведе до преждевременна загуба на коса.

Един от основните начини за здрав скалп е използването на скраб. Може да помогне за ексфолиране на скалпа и премахване на мъртвите кожни клетки, мръсотия и натрупвания от скалпа.

Вижте още: Детокс на скалпа: Защо, кога и как

Ето някои от най-лесните рецепти за скраб за скалп, които да направите у дома:

1. Скраб с ябълков оцет 

Помага за дълбокото почистване на косата от корените и елиминира пърхота, като намалява производството на себум.

Съставки:

2 супени лъжици ябълков оцет

1/2 чаша вода

Метод:

В малка купа добавете ябълков оцет и вода. След измиване с шампоан, изсипете тази смес върху скалпа. Масажирайте и изплакнете след 10 минути.

2. Скраб с бентонитова глина 

Може да помогне за премахване на излишните мъртви кожни клетки, излишната мазнина, мръсотия, натрупване на продукти и пърхот.

Съставки:

1 супена лъжица бентонитова глина

вода

Метод:

В купа добавете бентонитовата глина и малко по малко сипете водата и продължете да бъркате. Когато видите, че сместа образува подходящо гъста паста, тя е готова за употреба. Разделете косата си и нанесете глинената маска върху скалпа, оставете я да действа 10 минути и изплакнете. Използвайте мек шампоан за измиване на косата.

3. Скраб с кафе

Съставки:

1 с. л. утайка от кафе

2 супени лъжици шампоан

1 ч. л. кокосово масло

Метод:

В малка купа добавете утайката от кафето, шампоана и маслото. Разбъркайте добре, докато се комбинират правилно. Нанесете скраба върху скалпа много нежно и масажирайте за 60 секунди. Изплакнете обилно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама