Детокс на скалпа: Защо, кога и как


Детокс на скалпа: Защо, кога и как
Снимка: iStock/Guliver

Здравата коса започва със здрав скалп – в крайна сметка, това е основата, от която гривата ви расте. Точно както от време на време имате нужда да ексфолирате кожата на лицето си, добре е да проявите същата грижа и към кожата на главата си. Дори най-малкото възпаление на скалпа може да доведе до косопад, мазни корени и сърбящи участъци. Най-честата причина за възпаление на скалпа е себореен дерматит, който обикновено се дължи на гъбички.

Какво представлява детоксът за скалп?

Чисто и просто това е дълбоко почистване на скалпа, целящо да се намалят остатъците от продукти за коса, замърсяване, твърда вода, масла и мъртви кожни клетки.

ТЕЗИ ЗНАЦИ ИЗДАВАТ, ЧЕ МИЕТЕ КОСАТА СИ ТВЪРДЕ ЧЕСТО

Как да направите детокс?

Има много съставки, които могат да помогнат за почистването на скалпа ви и те работят най-добре, когато се използват в комбинация помежду си. Някои често срещани съставки, които се използват при процедури за почистване на скалпа, включват:

- Повърхностни активни вещества, които отмиват горния слой от натрупани продукти

-Хелатиращи агенти, които премахват следите от твърда вода върху косата ви

- Активен въглен или глина, които абсорбират излишните масла

- Физически ексфолиатори (скрабове за скалп), които отстраняват мъртвите кожни клетки

Колко често трябва да правите детокс?

Това зависи от няколко фактора, които се различават от човек на човек, например колко често миете косата си, колко мазен е скалпът ви, дали живеете в район с високи нива на замърсяване и колко продукти за коса използвате. За оптимално здраве на скалпа трябва да правите тази процедура на всеки четири до шест седмици. За по-гъсти коси или небоядисвани такива – на 2-3 месеца. Все пак, ако забележите повече лющене, сърбеж или омазняване на косата, ще разберете кога е време.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама