Тези знаци издават, че миете косата си твърде често


Тези знаци издават, че миете косата си твърде често
Снимка: iStock/Guliver

Някои жени мият косата си ежедневно, докато други късметлийки могат да оцелеят само с веднъж седмично миене. Ако влизате в първата категория, но забелязвате, че косата ви далеч не преживява своя апогей, може би трябва да се замислите дал графикът ви не е твърде интензивен. Ето някои предупредителни знаци, които показват, че косата ви има нужда от почивка от шампоан.

1. Косопадът се увеличава

Въпреки че е напълно нормално да загубите малко коса под душа, измиването й твърде често и използването на твърде много шампоан отстранява естествените масла, произведени от скалпа ви, засягайки микробиома му. Когато скалпът ви е в дисбаланс, той предотвратява растежа на нова коса, концентрирайки се върху собственото си възстановяване.

2. Краищата цъфтят ускорено

Разбира се, редовното подстригване може да ви помогне със справянето с този проблем, но навикът да миете косата си ежедневно може да саботира тези усилия. Мократа коса е изключително крехка и склонна към накъсване, така че колкото повече я миете, толкова повече шансовете за нацепване на косъма се увеличават.

5 ЦВЯТА НА КОСАТА, КОИТО ВИ СЪСТАРЯВАТ

3. Омазнява се по-бързо

Въпреки че шампоанът трябва да остави косата ви чиста, по всичко личи, че я прави по-мазна. Когато я миете твърде често, това води до свръхпроизводство на секрет от скалпа, който се опитва да се рехидратира. Измиването на косата по-рядко всъщност е ключът към „тренирането” на мастните жлези да произвеждат по-малко себум.

4. Няма блясък

Ако започнете да забелязвате, че косата ви изглежда „жадна” и е загубила блясъка си, има вероятност тя да се нуждае от почивка. Постоянната липса на влага може да повлияе на текстурата на косата ви, да я направи безжизнена.

5. Цветът пада бързо

В случай, че боядисвате косата, обръщайте внимание колко дълго цветът остава жив. Препоръчително е да миете на всеки 2-3 дни и да използвате продукти за боядисана коса.

6. Става все по-къдрава

Ако косата ви се къдри, без това да е обичайната ѝ форма, значи я миете твърде често. За да укротите къдриците и стърчащите къдрави косъмчета, ограничете измиванията си до 2-3 пъти седмично и използвайте спрей за възстановяване.

7. Заплита се лесно

Ежедневното измиване кара кутикулата на косата ви да остане отворена, което я прави по-суха и чуплива. Това от своя страна води до възли и заплитания.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама