Тези 8 храни ще накарат косата ви да расте като луда


Тези 8 храни ще накарат косата ви да расте като луда
Снимка: iStock

Красивата коса е преди всичко здрава. Основните параметри за нейното здраве като дебелина и плътност са "кодирани" на генетично ниво. Най-новите продукти на козметичната индустрия под формата на гениални шампоани и маски, разбира се, също са от полза за здравето и сиянието на косата. Но за да укрепите нейната структурата, трябва да включите определени храни в менюто си. Те не се само ще заздравят косата ви, но и ще я накарат да расте като луда.

Сьомга

Сьомгата е хранилище на витамин D, протеини и омега-3 мастни киселини. Всичко тези микроелементи придават блясък на косата и укрепват фоликулите на клетъчно ниво.

 

Жълт пипер

Една от причините косата да не изглежда добре и да е лишена от блясък е стресът. За да се справите с него, както и за укрепване на имунната система, ще помогне жълтият пипер, в който има пет пъти повече суперантиоксиданти, отколкото в портокалите. 

Стриди

Цинкът е необходим за косата като важен компонент на протеиновия метаболизъм. За да попълните запасите от този микроелемент в организма, яжте стриди.

Яйца 

Яйцата са източник на протеин (за здравина), биотин (за растеж) и витамин В12 (за блясък). Вярно е, че само жълтъкът е от полза за косата, но от протеиновата маса, особено в излишни количества, ще има само вреда - може да блокира усвояването на биотин в тялото. Препоръчителната "доза", която ще бъде от полза за косата и ще предотврати косопада, е не повече от 3 яйца на седмица.

 

Бадеми

Бадемите са източник на полиненаситени мастни киселини, които са основен строителен материал за клетъчните мембрани. Те също така тези ядки спомагат за задържането на влага вътре в клетките, предотвратявайки дехидратацията на косата и нейното преждевременно стареене. Освен това бадемите също са допълнителен източник на биотин (шепа бадеми съдържат почти една трета от дневната нужда). 

Слънчогледови семки

Те съдържат витамин Е, който не само подпомага нормалното функциониране на сърцето и съдовото здраве, но също така увеличава притока на кръв към скалпа, активирайки бързия растеж на косата.

Сладък картоф

Сладките картофи съдържат ценния бета-каротин, който е безопасен източник на витамин А (недостигът му, наред с други фактори, причинява лющене на скалпа и изтъняване на косата). 

 

Авокадо

Авокадото съдържа витамини A, C, E, D, P и K, както и витамини от група B. То е богато на калий, калций, натрий, фосфор и магнезий. Един-два пъти седмично включвайте в менюто си поне една четвърт авокадо и това ще подобри значително растежа и състоянието на косата ви. 

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама