Витаминът, благодарение на който ще имате прекрасна коса


Витаминът, благодарение на който ще имате прекрасна коса
Снимка: iStock/Guliver

По всяко време на годината косата е подложена на стрес, вредни за нея козметични продукти, токсини от околната среда и др. Липсата на витамини в тялото обаче е най-големият проблем и понякога той дори води до косопад.

Витамин Е е много важен за здравата и гъста коса. Той e основен отговорник за транспортиране на кислорода в кръвоносната система. Ето защо е важно да си осигурявате достатъчно количество от него. Можете да си набавите витамин Е чрез следните хранителни продукти – слънчогледови семки, червен пипер, бадеми, борови ядки, фъстъци, босилек, риган, спанак, сушени кайсии, мариновани зелени маслини и др. Ако имате суха, начупена и безжизнена коса вероятно страдате от дефицит на витамин Е. Ето защо този витамин е толкова полезен за здравето на косата ни:

1. Възстановява

Възстановява тъканите и спомага изграждането им, което е много важно за растежа на косата. Витамин Е прави косата гъста, мека, сияйна и забързва растежа й. Така, осигурявайки на тялото си достатъчно количество от този витамин, ще се радвате на красива и будеща възхищение коса.

2. Здрав скалп

Здравият скалп на косата е предпоставка за хубава коса. Този витамин балансира отделянето на себум и ph-то на скалпа. По този начин се намалява и косопада, който се дължи на свръхпроизводството на себум и дисбаланс на ph-то на скалпа. Тоест при редовен прием на витамин Е може да забравите за огромното количество косми, които остават по четката ви.

3. Защитава

Витамин Е действа като антиоксидант и защитава от увреждане, причинено от свободните радикали. Той създава защитна обвивка и предпазва от накъсване, оплитане, зачервявания, пърхот и др. Защитава косата и от всякакви външни въздействия като лошо време, силно слънце или замърсявания.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама