Защо борбата с целулита се превърна в истерия?


Защо борбата с целулита се превърна в истерия?
Снимка: iStock/Guliver

Само до преди сто години жените дори не подозираха, че неравностите по кожата им е нещо некрасиво и че трябва да се борят с него на всяка цена. На платната на класиците се усмихват голи красавици, а майсторството на художника подчертава всяка бабунка на бедрата им. Сега това е същински кошмар за всяка съвременна жена.

Целулитът това са неравности и бабунки по кожата, обикновено по бедрата, корема и дупето. До началото на ХХ век той не само, че не се смятал за болест, но дори не е бил и козметичен дефект. Снимките на звездите от онова време ни показват целулита в цялата му прелест, фотографите не са смятали, че трябва да го ретушират. Наличието на целутит не влияе на самочувствието, не влошава обмяната на веществата и не понижава еластичността на кожата. Наличието му не влияе на нищо… освен на естетичните чувства на наблюдателите, пише medportal.ru.

За първи път за целулита се заговаря във Франция през XIX век, когато това състояние на кожата за първи път е наречено "портокалова кожа", пи това не се е считало за козметичен дефект, а просто е било описано като състояние на кожната повърхност. Дата на раждане на съвременния целулит е 1973 година, когато собственичката на козметичен салон в Ню Йорк Никол Ронсар публикува книгата си, посветена на целулита. По думите ѝ тя се занимавала с проблема от 1967 година, търсейки начини да се избави от него и накрая успяла. Списание Vogue публикува рецензия и книгата се превръща в бестселър, а милиони жени изведнъж започват да се безпокоят за неравностите по кожата си.

Защо борбата с целулита се превърна в истерия?

Защото именно през ХХ век напълно се промениха възгледите за женската красота, а целулитът не се вписва в тях. Той обаче е признак за зрялост на кожата и е напълно нормално и естествено състояние на кожата на възрастния човек, при това може да се наблюдава и при мъжете.

Още през 1978 година Американската медицинска асоциация обяви, че той не е болест и следователно не трябва да се лекува, но начините за премахването му се превърнаха в златна мина за козметичните компании. Вече повече от 50 години се предлагат стотици видове антицелулитен масаж, кремове, масла, а антицелулитните процедури са сред най-търсените услуги.

Целулит имат всички или почти всички

Според статистиката 90% от жените имат целулит и това не зависи от теглото или степента на затлъстяване, след отслабване той често не изчезва.

Жените имат по-чувствителна, тънка и еластична кожа и затова мазнините са по-видими.

Натрупването на мазнини в пубертета осигурява нормалното протичане на една хипотетична бременност в бъдеще. Причините за това е женският полов хормон естроген. Заради него разпределението на мазнини в тялото става "по женски" – те са повече по бедрата и дупето. Освен това мастната тъкан е отговорна за производството на хормони, затова жените, които гладуват, за да отслабнат губят цикъла си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама