Dior връща корсетите и обувките на платформи (СНИМКИ + ВИДЕО)


Dior връща корсетите и обувките на платформи (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Токчетата и корсетите, тези ограничаващи елементи, от които жените векове наред са се опитвали да се освободят, се завръщат отново с "гръм и трясък", за да им дадат усещане за сила и власт в колекцията на Dior, вдъхновена от Катерина Медичи, предаде "Франс прес".

"Идеята, която ме забавляваше, беше, че има елементи в дрехите, които служат за изграждане на кралско въображение", каза италианката Мария Грация Киури, артистичен директор на дамските колекции на Dior.

Феминистката Киури използва елементи, които човек никога не би свързал с творческата ѝ вселена, за този "ироничен дрескод на властта", модерен и функционален, въпреки историческите препратки.

"Не съм го правила преди и съм доволна, защото препратката идва от Катерина Медичи", обяснява тя.

Дребната италианка, пристигнала във френския двор през 1533 г., е първата, която използва платформи, за да изглежда по-висока и структурира силуета си, за да се наложи. Обувките на платформи в колекцията повдигат, но въпреки това остават удобни.

Вижте още: Най-доброто от Седмицата на модата в Милано

Корсетът, който има почти геометрична форма, не е интегриран и се превръща в "предмет, с който можеш да си играеш, за да си доставиш удоволствие". Той може да се носи върху тениска или риза и не е необходима помощ, за да се сложи. Понякога явният, понякога скрит корсет очертава чувствен силует, напомнящ за широките поли, носени в двора на Катерина Медичи.

Роклите, извикващи представата за кошници, са "нагодени" към тялото с регулируеми презрамки, които им придават "функционално" измерение, неделимо от "power dressing" - тенденцията в женското облекло, предназначена да демонстрира власт, която се появява през 70-те години на миналия век и достига пика си през 80-те.

Колекцията изобилства от бродерии и дантели, любими на тази италианска аристократка, която ги налага във френските кралски тъкачници.

Дефилето, придружено от танцово представление, беше представено в павилион, превърнат в пещера, в Градините на Тюйлери, където Катерина Медичи е организирала празненства.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама
Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама