Луи Вютон: Бедният мъж, който създаде перфектния куфар


Луи Вютон: Бедният мъж, който създаде перфектния куфар
Снимка: Instagram

Статистиката сочи, че през 2020 година компанията Louis Vuitton заема 9-то място сред най-скъпите марки в света с годишни приходи около 15 милиарда долара. Едва ли 10-годишният Луи Вютон би могъл да си представи, че ще създаде световно известна марка, помагайки на своя втори баща в работата и че след 166 години тази марка ще се превърне в една от емблемите на лукса.

Вярваме, че личната история на Луи Вютон може да докаже на всички, че няма невъзможни неща на този свят - всичко, което трябва да направим, е да работим усилено и да не се страхуваме от трудностите.

ПЪРВА РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА ШАНЕЛ В ПАРИЖ

Луи Вютон е роден през 1821 година в малко селце в Източна Франция. Баща му е бил фермер и дърводелец, а майка му е работила като шапкарка. Тя почива доста рано, а с мащехата си са в лоши отношения. Когато малчуганът навършва 13 години, той решава да напусне дома си, защото вече е изтормозен до краен предел от втората си майка. Бъдещият дизайнер отива в Париж пеша. Изминава 480км за 2 години, като заработва на различни места по пътя.

След като стигна до столицата, Луис чиракува при Марешал, който по това време произвежда пътнически куфари за богати хора по време на индустриалната революция. Двамата са много близки, Луи често го назовава „втори баща” и остава да работи при него цели 17 години.

Започвайки през 1853 година, Вютон създава своя бранд, ставайки личен производител на куфари и кутии за императрицата на Франция, Евгения де Монтихо (съпругата на Наполеон Бонапарт III). Тя пък му довежда много богати и влиятелни клиенти, които осигуряват работа на Луи през целия му живот.

Вижте тази публикация в Instagram.

1940s Louis Vuitton suitcase for #brimfield

Публикация, споделена от molli69 (@molli69) на

През 1854 година първият бутик Louis Vuitton отваря врати в Париж. Табелата на входа гласи „Специализирани в модата на опаковане.” В този период Вютон създава идеалната форма на куфара: плосък, без заоблени ръбове и допълнителни детайли. Освен това, ги прави и водоустойчиви. Продуктите на дизайнера стават популярни по целия свят и служат като стандарт за качество и надеждност. Следват магазини в Лондон, Ню Йорк и Филаделфия.

ЧАНТАТА НА ДЖАКИ КЕНЕДИ, КОЯТО ВСИЧКИ НОСЯТ

През 1886 г. Луи Вюитон и синът му Жорж изобретяват и патентоват нов тип закопчалка. Те са толкова уверени в нейната надеждност, че дори предизвикват известния илюзионист Хари Худини да излезе от затворен куфар на Louis Vuitton. Худини не приема предложението и отказът му помага да се докаже съвършенството на изобретението.

През 1901 г. под надзора на Жорж, който продължава бизнеса след смъртта на баща си, компанията Louis Vuitton пуска чантата Steamer. Първоначално този модел е създаден като чанта за транспортиране на мръсни дрехи, но към днешна дата това е един от най-разпознаваемите ежедневни модели на бранда.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама