Откриват изложба, посветена на испански модни дизайнери


Откриват изложба, посветена на испански модни дизайнери
Снимка: iStock

Изложба плакати, озаглавена "Мода Испания", на автора Ерина Боянова и нейна съпътстваща лекция ще бъдат представени в Институт Сервантес – София. Събитията са съответно на 27 и 28 февруари 2023 г. от 18:30 ч. в сградата на Институт Сервантес – София (ул. "Света София" 3).

"Мода Испания" включва 6 авторски плаката, специално създадени за изложбата. Те са вдъхновени от философията и достиженията на испанския моден дизайн от средата на ХХ в. до настоящия момент - Кристобал Баленсиага, Пако Рабан, Маноло Бланик, Сибила Сорондо, Адолфо Домингес и Хорхе Акуня. Всяко изображение се фокусира върху принос на испански дизайнер за световната мода.

В изложбата, посредством специално създадени текстове на български и испански, е засегнато развитието на модата през ХХ в. в европейски и глобален аспект. Първата част коментира явлението висша мода и утвърждаването му с конкретни изисквания и правила. Описана е последвалата поява на конфекцията (prêt-à-porter).

Същевременно, всеки плакат е съпътстван от информация за дизайнера, на когото е посветен. Обърнато е внимание на личното и професионалното му развитие. Откроени са ключови моменти от творчеството му. Дадени са примери за дизайнерски модели, формирали облика на модата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама