Предимства и недостатъци на 6 типа обувки


Предимства и недостатъци на 6 типа обувки
Снимка: iStock/Guliver

Лятото е прекрасно време за експерименти и просто не може да минете без ярки обувки. Въпреки това е по-добре да помните, че те не само трябва да отиват на тоалета ви, но също така да са ви удобни и да не вредят на здравето ви. Ето 6 типа обувки и техните предимства и недостатъци.

Кецове

Предимства - леки, удобни, мултифункционални. 

Недостатъци - без наклон на обувката. Ниската подметка не може да поеме "удара", когато петите ви докоснат земята, причинявайки дискомфорт на краката и коленете.

Съвет: Когато купувате, обърнете внимание на стелките (най-добре да изберете ортопедични). Също така не е препоръчително да тренирате с подобни обувки и трябва да избягвате да ги носите постоянно. 

Чехли

Предимства - визуално удължават краката ви, правят глезените по-тънки.

Недостатъци - нестабилност, тъй като нямат каишки, които да закрепят крака.

Съвет: Не ги носете прекалено често. 

Джапанки

Предимства - лесни за обуване и сваляне, не се повреждат от вода и пясък.

Недостатъци - тънка подметка, без поддръжка за арката, не предпазват крака от наранявания, краката се уморяват по-лесно от прекомерното мускулно напрежение при ходене, пришки между краката.

Съвет: Оставете джапанките за басейна или плажа и избягвайте да ги носите в града.

Остри токчета

Предимства - красиви, правят походката ви лека и грациозна.

Недостатъци - притискането на пръстите води до забавяне на кръвообръщението в пръстите. Неестествената позиция на крака в обувката променя разпределението на натоварването върху мускулите на краката и води до разстройство на кръвния поток от долните крайници (варици). Могат да причинят наранявания. Ходенето с тесни обувки деформира краката, притиска нервите и причинява хронична болка.

Съвет - Уверете се, че ви е комфортно да ходите с обувките си и токчето не е прекалено високо - най-добрата височина е 4-5 см.

Пантофки

Предимства - мултифункционални, лесни за обуване и събуване.

Недостатъци - постоянното носене допринася за развитието на плоско стъпало. Няма стелки за подкрепа на арката. Кракът започва да функционира неправилно и се появяват проблеми с коленете, бедрата и гърба.

Съвет - прости ортопедични стелки ще ви помогнат да избегнете болката.

На платформа

Предимства - правят ви по-високи и визуално по-слаби, по-удобни са, отколкото токчетата.

Недостатъци - деформация на краката, причиняват нарушения и наранявания (висок риск от усукване на глезена може да доведе до разкъсване на сухожилията).

Съвет - носете ги рядко и по-добре заложете на удобни сандали със стабилни токчета.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама