5 причини вашата тренировка да не става за нищо!


5 причини вашата тренировка да не става за нищо!
Снимка: iStock/Guliver

В света на фитнеса и здравето все повече хора се провалят в това да постигнат целите си. Много от тях не успяват поради липса на решителност, достатъчно мотивация или всеотдайност. Но каквито и да са оправданията, все пак нека си го кажем - вашата тренировка просто не става за нищо!

Това е списък с петте най-често срещани причини, които вероятно спират това да разкриете пълния си потенциал.

1. Вие сте позьор

Толкова е просто. Само защото принадлежиш към някои популярни Facebook фитнес групи и посещаваш най-актуалния фитнес център, не означава еднозначно, че си фитнес машина. Срещал съм доста хора, които претендират да са фитнес елит, но не могат да направят 50 лицеви опори наведнъж или пък някой друг кръг с бърпита, докато профилите им ни карат да вярваме съвсем друго. Ако не можете да изпълнявате тренировките, за които говорите, то има проблем. Вашата тренировка не става за нищо! Извървете пътя от началото до края бе хора! Бъдете това, което казвате, че сте!

2. Вие никога не се променяте

Позволете ми да ви попитам нещо. Как изглеждате на снимка от преди една година и как изглеждате сега?! Ако работите в продължение на месеци или години и виждате от никакъв до малък напредък, е познайте какво? Вашата тренировка не става за нищо! Време е за промяна, бих казал. Преоценете наново програмата и диетата си, за да видите какво забавя прогреса ви. Когато имате добър план и действате целенасочено по него, напредъкът е неизбежен.

3. Вие лъжете

Да кажем, че сте избрали определена тренировъчна методика и я следвате упражнение по упражнение. Да де, ама черно на бяло е написано, че почивките между сериите не трябва да са (примерно) повече от две минути. Вероятно спазвате принципа при първите няколко серии, но с напредването на умората си давате все повече и повече време за почивка, само и само да успеете да вдигнете прогресивно увеличаваната собственоръчно тежест. Все пак трябва да се вижда, че вдигате много, нали? А след тренировката задължително разтръбявате, колко сте се разбили и каква разцепваща тренировка сте направили. Е, да де, ама тя не става за нищо! Така лъжете не само другите. Лъжете и себе си! Бъдете честни и устремени. Спазвайте внимателно всички указания и не се разсейвайте по време на тренировка. Чувате ли!?

4. Тесногръди сте

Аз бях същият в миналото. Когато откриех дадено упражнение или тренировъчна програма, които ми допадат, бях склонен да се придържам само и единствено към тях. Същевременно отричах други упражнения и подходи, други методики и съвети от треньори. Това е огромна грешка! Ако винаги правите един и същ вид тренировки, шансовете ви за успех са минимални. В такива случай тренировкатаa ви просто не става за нищо! Трябва да се измъкнете от зоната си на комфорт и да опитате нови предизвикателства, чрез които да си заслужите наченките на промяна, която търсите. Никой не казва да не правите това, което искате и ви е приятно, но повярвайте ми, правете и това, което ама грам не ви харесва! От това със сигурност ще извлечете големи ползи!

5. Вие сте пристрастени

Знам колко много всички обичаме да тренираме, обичаме спорта и той обича нас. Не само ставаме силни физически, но психически и емоционално, а това е доста удовлетворяващо. Знам, че е така! Проблемът е, че може неусетно да обречете сами тренировката си на неуспех. Всяко прекалено нещо не води до нищо добро. Ние реално ставаме по-здрави и силни именно, когато не тренираме. Не случайно е казано, че почивката ражда шампиони! Правилното възстановяване е от ключово значение, за да бъдем здрави и силни за повече години. Ако тренирате 7 дни в седмицата и постоянно говорите и мислите само за фитнес залата, тази или онази тренировъчна програма, то трябва да веднага да се върнете обратно към живота. Не бъдете този човек на купона! Знаете какво искам да кажа! Постарайте се да имате поне два пълни почивни дни в седмицата и си намерете хоби.

Мога да ви изредя и още пет причини:

Притеснявате се повече до колко тренировъчните ви дрехи си отиват, от това колко лицеви опори можете да направите.

Правите си повече снимки по време на тренировка от общия ви брой упражнения.

По-голямата част от тренировката ви преминава на пътеката за бягане, колелото или кростренажора.

Не знаете какво означава или не правите разлика между флексия и екстензия.

Полагате повече усилия върху Facebook и Instagram профилите си, отколкото върху тренировките и хранителния ви режим.

Мога да изреждам и още, цял ден дори, но не това е целта на тази статия. Сигурен съм, че мнозина от вас намират доста сходства от описаното със себе си. Не се притеснявайте! Изводите по-горе са направени въз основа на мои лични грешки, които през годините забелязах, че са повсевместна практика. Всичко това е с цел да се подобрим, не да се обиждаме. Сериозно! Тренировките не трябва да се чувстват като работа или досаден ангажимент. Трябва да бъдат забавна и ползотворна добавка към цялостното ни благосъстояние. Ако се отнасяме към тялото си с необходимия респект и уважение, то ще ни се отблагодари с жизненост, здраве и по-добро качество на живот.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама