6 ползи от карането на колело


6 ползи от карането на колело
Снимка: iStock/Guliver

Карането на колело е ефективен начин за движение и физическо натоварване, както и една от най-добрите дейности за подобряване на нашето здраве.

От главата до пръстите на краката, ползите за здравето от колоезденето са неоспорими.

1. Колоезденето подобрява сърдечната дейност

Карането на колело е свързано с подобряване на сърдечно-съдовата система, както и с намаляване на риска от коронарна болест на сърцето.

2. Колоезденето стимулира вашите мускули

Карането на колело е чудесно за тонизиране и изграждане на мускулите, особено в долната половина на тялото – прасците, бедрата и задната част на краката.

То също е чудесен режим, който щади краката и не ги подлага на свръхтежки натоварвания. В същото време поддържа активна мускулатурата в тези зони.

3. Колоезденето помага за отслабване

Можете да изгорите много калории чрез каране на колело, особено ако въртите педалите по-бързо от обичайното темпо.

По този начин колоезденето е начин да се освободите от излишните килограми. Нещо повече – карането на колело ускорява метаболизма и този процес продължава дори когато слезете от седалката.

4. Колоезденето удължава живота

Карането на колело е чудесен начин за увеличаване на продължителността на живота. Нещо повече, ако възрастните хора карат колело, тяхната жизненост остава повишена много години напред.

За целта обаче по-възрастните колоездачи трябва да отчитат риска от нараняване чрез колоезденето.

5. Колоезденето помага за вашата координация

Движението на двата крака в кръг, докато държите кормилото с двете си ръце и умението да запазите равновесие поради собственото си телесно тегло е добра практика за вашите координационни умения.

6. Колоезденето подобрява психичното здраве

Карането на колело е спорт, който стимулира отделянето на ендорфини и по този начин влияе добре на вашето психично здраве. Ще се чувствате по-положителни и уверени в себе си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама