Защо упражненията с тежести няма да ви "напомпат"


Защо упражненията с тежести няма да ви "напомпат"
Снимка: iStock/Guliver

Силовите упражнения с тежести набират все повече популярност сред жените. Но въпреки това, все още има хора, които са твърдо убедени, че това не е женски спорт и прави жените мъжествени и с обемисти мускули.

Нека разсеем тази заблуда завинаги – вдигането на тежести няма да ви „напомпа“ и да ви накара да изглеждате като Шварценегер. Точно обратно – ще стопи мазнините, ще стегне и тонизира тялото и ще оформи извивките ви, точно както искате.

Ето 5 причини, поради които упражненията с тежести са подходящи за всяка жена:

1. Ще изгаряте повече калории

Упражненията с тежести повлияват не само мускулната маса. Те повишават и отделянето на тестостерон и човешки хормон на растежа. Но по-важното е, че засилват метаболизма.

С увеличаване на мускулната маса се увеличава и броят изгорени калории. Колкото по-голямо е процентното съотношение на мускулите, толкова повече калории ще горите, дори когато сте извън фитнеса залата.

2. Вие оформяте тялото си, не го правите по-едро 

Силовите упражнения са чудесен начин да се оформи тялото. Можете да прекарате часове на бягащата пътечка или велоергометъра, опитвайки се да изгорите мазнини. Но тайната на стегнатото тяло не е да изгорите всеки сантиметър мастна тъкан с кардио упражнения, а да изградите солидна, стегната мускулна база.

В зависимост от това, какво точно искате да постигнете, треньорът ще ви направи необходимата програма за всички части на тялото.

3. Тренирате за резултатите, които искате

Силовите упражнения могат да се използват за постигането на всякакви цели. Разбира се, можете да решите да тренирате вдигане на тежести и да станете олимпийски състезателки, но можете и просто да поддържате тялото си здраво и стегнато и да подобрите самочувствието си. Приложенията на този вид спорт са многобройни.

Упражненията с тежести за задължителна част от всяка балансирана фитнес програма – 3 дни седмично за общо тонизиране и 4-6 дни, ако искате да иаградите конкретна мускулна група.

4. За да „напомпате“ тялото си, трябва да „напомпате диетата си

Не очаквате да свалите тегло само от тренировки, нали? Знаете, че трябва да промените и начина си на хранене. Е, същото се отнася и за качването на тегло. Натрупването на мускулна маса е резултат от силови тренировки в комбинация със специалнен хранителен режим с много калории.

Ако тренирате 1-3 дни седмично и не поемате допълнителни калории, най-вероятно няма да натрупате маса.

5. Няма да се събудите с мускули изведнъж

Ако сте направили малко бицепси и сте яли спанак, това не означава автоматично, че ще станете като Попай. Ще отнеме месеци, за да видите някакви резултати (като по-стегнати мускули и по-малко мазнини). А за да придобиете мускулите на боди-билдър, не само, че трябва да се подложите на екстремен режим от тренировки и хранене, но и трябва да го правите с години. Тези атлети полагат много тежък труд, докато добият този вид. Няма да го придобиете по погрешка, можете да сте сигурни.

Постоянството е ключът към това, да промените тялото си и да запазите резултатите доживот. Така че не губете време и грабвайте дъмбелите. Но преди това помолете треньора си да ви изготви индивидуална програма, съобразена с особеностите на вашия организъм.

Гарантираме ви, че ще се чувствате по-силни, по-секси, истински лоши момичета.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама