Боряна Калейн стана европейска шампионка по художествена гимнастика (ВИДЕО)


Боряна Калейн стана европейска шампионка по художествена гимнастика (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Българската гимнастичка Боряна Калейн е абсолютна европейска шампионка по художествена гимнастика. Златният медал отново е български за първи път от 1994, когато той беше спечелен от Мария Петрова. 39-ото Европейско първенство по художествена гимнастика се провежда в Баку (Азербайджан).

Калейн получи следните оценки в надпреварата: бухалки - 32.900, топка - 33.100, лента - 31.750 и обръч -33.250.

Другата ни състезателка Стилияна Николова спечели бронзовото отличие.

Състезанието беше инфарктно. До последното съчетание лидер беше Стиляна Николова. Тя обаче допусна сериозни грешки в изпълнението си на лента. Оценките на Стилияна Николова са: 34.700 на обръч, 34.750 на топка, 32.300 на бухалки и 27.750 на лента.

През цялото състезание Калейн показа много стабилна игра, която й позволи заслужено да спечели европейската титла. Музиката към съчетанието й с обръч е специално създадена за нея от българската композиторка Емелина Горчева. 

Калейн имаше здравословни проблеми в края на миналата година и си взе известно време почивка. Това породи слухове за нейното отказване от големия спорт. Боряна, обаче се върна с нови сили и показа неповторимата си класа и борбен дух.

Сребърното отличие в Баку спечели световната шампионка от София 2022 София Рафаели (Италия) със 129.550 точки, чиято треньорка е внучката на легендарната ни гимнастичка Жулиета Шишманова.

Последната европейска шампионка за България в многобоя е Мария Петрова от Солун (Гърция) през 1994 година.

Миналата година на Евро 2022 в Тел Авив Боряна Калейн стана втора в многобоя, а Стилияна Николова - трета.

Състезанието беше изключително оспорвано и се реши в последната ротация и след изпълненията на Рафаели с топка и на Калейн с бухалки. Българката излезе последна на килима и с изключително силна игра заслужено спечели европейското злато.

Боряна Калейн игра първо с лента и в началото на композицията си допусна една неточност, но след това беше стабилна и беше оценена с 31.250 точки. От щаба ни подадоха контестация за трудност с тяло, която беше уважена и съдиите я увеличиха на 31.750 точки. На обръч Калейн също се представи отлично и получи 33.250 точки. В третото си излиза на килима тя показа красивото си съчетание с топка по най-добрия начин и взе 33.100 точки. В последното си изпълнение с бухалки националката беше безупречна и с 32.900 точки взе титлата.

Стилияна Николова, която има и бронзов медал в многобоя от Световното първенство в София 2022, започна надпреварата със съчетанието с обръч, игра много добре, артистично и получи 34.700 точки. Българката изпълни отлично и композицията си с топка, за да бъде оценена с 34.750 точки. По време на своите "рок" бухалки Николова допусна две малки грешки, но съчетанието й е изключително трудно и получи 32.300 точки. Накрая с лента тя допусна грешки и има 27.750 точки, което й бе достатъчно за бронза. Рафаели стана втора с разлика от едва 0.050 точки пред българката.

На 21 май Стилияна Николова и Боряна Калейн ще играят на финалите на три от четирите уреда, а Ева Брезалиева ще спори за отличията на лента.

Европейското първенство продължава в 18.00 часа българско време с многобоя при ансамблите жени. България е във втората група от 19.50 часа. В края на днешния ден ще стане ясен и отборният шампион, а националния тим води в класирането преди изпълненията на ансамблите.

Страната ни е отборен шампион от Тел Авив 2022, а в многобоя при ансамблите за последно има европейска титла в Гьотеборг (Швеция) 1990 година.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама