Боряна Калейн стана европейска шампионка по художествена гимнастика (ВИДЕО)


Боряна Калейн стана европейска шампионка по художествена гимнастика (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Българската гимнастичка Боряна Калейн е абсолютна европейска шампионка по художествена гимнастика. Златният медал отново е български за първи път от 1994, когато той беше спечелен от Мария Петрова. 39-ото Европейско първенство по художествена гимнастика се провежда в Баку (Азербайджан).

Калейн получи следните оценки в надпреварата: бухалки - 32.900, топка - 33.100, лента - 31.750 и обръч -33.250.

Другата ни състезателка Стилияна Николова спечели бронзовото отличие.

Състезанието беше инфарктно. До последното съчетание лидер беше Стиляна Николова. Тя обаче допусна сериозни грешки в изпълнението си на лента. Оценките на Стилияна Николова са: 34.700 на обръч, 34.750 на топка, 32.300 на бухалки и 27.750 на лента.

През цялото състезание Калейн показа много стабилна игра, която й позволи заслужено да спечели европейската титла. Музиката към съчетанието й с обръч е специално създадена за нея от българската композиторка Емелина Горчева. 

Калейн имаше здравословни проблеми в края на миналата година и си взе известно време почивка. Това породи слухове за нейното отказване от големия спорт. Боряна, обаче се върна с нови сили и показа неповторимата си класа и борбен дух.

Сребърното отличие в Баку спечели световната шампионка от София 2022 София Рафаели (Италия) със 129.550 точки, чиято треньорка е внучката на легендарната ни гимнастичка Жулиета Шишманова.

Последната европейска шампионка за България в многобоя е Мария Петрова от Солун (Гърция) през 1994 година.

Миналата година на Евро 2022 в Тел Авив Боряна Калейн стана втора в многобоя, а Стилияна Николова - трета.

Състезанието беше изключително оспорвано и се реши в последната ротация и след изпълненията на Рафаели с топка и на Калейн с бухалки. Българката излезе последна на килима и с изключително силна игра заслужено спечели европейското злато.

Боряна Калейн игра първо с лента и в началото на композицията си допусна една неточност, но след това беше стабилна и беше оценена с 31.250 точки. От щаба ни подадоха контестация за трудност с тяло, която беше уважена и съдиите я увеличиха на 31.750 точки. На обръч Калейн също се представи отлично и получи 33.250 точки. В третото си излиза на килима тя показа красивото си съчетание с топка по най-добрия начин и взе 33.100 точки. В последното си изпълнение с бухалки националката беше безупречна и с 32.900 точки взе титлата.

Стилияна Николова, която има и бронзов медал в многобоя от Световното първенство в София 2022, започна надпреварата със съчетанието с обръч, игра много добре, артистично и получи 34.700 точки. Българката изпълни отлично и композицията си с топка, за да бъде оценена с 34.750 точки. По време на своите "рок" бухалки Николова допусна две малки грешки, но съчетанието й е изключително трудно и получи 32.300 точки. Накрая с лента тя допусна грешки и има 27.750 точки, което й бе достатъчно за бронза. Рафаели стана втора с разлика от едва 0.050 точки пред българката.

На 21 май Стилияна Николова и Боряна Калейн ще играят на финалите на три от четирите уреда, а Ева Брезалиева ще спори за отличията на лента.

Европейското първенство продължава в 18.00 часа българско време с многобоя при ансамблите жени. България е във втората група от 19.50 часа. В края на днешния ден ще стане ясен и отборният шампион, а националния тим води в класирането преди изпълненията на ансамблите.

Страната ни е отборен шампион от Тел Авив 2022, а в многобоя при ансамблите за последно има европейска титла в Гьотеборг (Швеция) 1990 година.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама