И тази година "Ден без асансьори"


И тази година "Ден без асансьори"
Снимка: iStock/Guliver

Инициативата "Ден без асансьори" ще се проведе за поредна година на 28 април 2021. Тя насочва вниманието към значението на физическата активност, като цели да демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие.

Изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно, въпреки наложените ограничения.

Във времена, когато много хора прекарват огромна част от времето си у дома поради пандемията, Световната здравна организация представи новите насоки за физическа активност, които подчертават, че всеки, независимо в коя възрастова група спада, трябва да бъде физически активен и че всеки вид движение е от значение. Новите насоки препоръчват поне 150 до 300 минути умерена до енергична аеробна активност на седмица за всички възрастни, включително хора, живеещи с хронични заболявания или увреждания, и средно 60 минути на ден за деца и юноши. Новите насоки на СЗО подчертават колко е важно да бъдем активни заради нашите тела и умове и какви са благоприятните резултати от това за всички възрасти и професии. 

"Статистиката показва, че всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не получават достатъчно физическа активност. Не трябва да забравяме, че редовната физическа активност допринася за здравето на имунната система", казва Румяна Киризиева от БГ Бъди активен - "Също така нека не забравяме, че използването на стълбите е страхотен алтернативен вариант на фитнес залата и може да ни помогне да разнообразим упражненията в домашните тренировки."

Инициативата е отворена за абсолютно всеки, който желае да се включи, като сподели своя снимка и/или видео в социалните мрежи от неговия избор на стълбите с хаштаг #USEthestairs и #NoElevatorsDay2021.

Във Facebook страницата на събитието можете да намерите актуална информация и да намерите линкове към полезни статии, видео съдържание, идеи за включване, видео упражнения за физическа активност в домашни и офис условия и истории и факти за ползата от движението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама