И тази година "Споделени игри" помагат на деца в риск да спортуват на Витоша


И тази година "Споделени игри" помагат на деца в риск да спортуват на Витоша
Снимка: ПР

За пета поредна година "Споделените игри" ще покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество. Тази събота, 3 юни от 11.00 ч. "София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия "Васил Левски", Сдружение "Паракидс" и Дирекцията на Природен парк "Витоша" организират уникален спортен празник на Игликина поляна. В него предимно деца в неравностойно положение ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници ученици.

Събитието цели социализация и интеграция на младежи със специални нужди чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активния начин на живот чрез спорт. Вече близо две десетилетия тече процес по утвърждаване и популяризиране на специализиран център "Игликина поляна" в ПП "Витоша" за спорт в планината и на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма. Изградената през 2004 година от Дирекция на Природен парк "Витоша" спортно-информационна алея за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в местността Игликина поляна се превърна в много посещавано и предпочитано място за отдих.

Петите поред "Споделени игри" продължават традицията. Всички участници се събират тази събота след 10 ч. на поляната, където в 11 ч. ще започнат различните състезания и занимания. Програмата отново предвижда надпревари в 13 вида спорт, игри и викторини, в които ще вземат споделено участие хора със специални нужди. В организацията активно се включват Спортен клуб "Вертикален свят" и Сдружение "Паракидс".

Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и младежи в неравностойно положение. Наред с това - да се запознаят децата с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие. За трета поредна година към участниците с демонстрации ще се включат 40 таекуондисти от Централния полицейски клуб с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение. Очакват се и ученици от Средно специално училище за деца с увреден слух.

Дарителската кампания на ДПП "Витоша" "Витоша – достъпна за всички", стартира през ноември 2017 г. под мотото "Избери, за да помогнеш!". През 2018 г. бяха събрани 21 000 лв., които послужиха за възстановяване на съществуващите и изграждане на нови съоръжения на Игликина поляна за хора със специфични нужди. Сред дарителите е Фондация "София - европейска столица на спорта" - инициатор на "Споделени игри", подпомогнала кампанията, реновирала пътя до Игликина поляна за по-лесен и безопасен достъп и осигурила специално изработена люлка за ползване от хора в неравностойно положение.

Ето и отделните активности в програмата на "Споделени игри 2023":

Тенис на маса

Бадминтон

Алпийски тролей

Футбол

Ориентиране

Лесовъдни игри

Бягане за незрящи с придружител

Гимнастически и фитнес уреди

Дисккечър

Подвижни игри: голяма топка и др.

Работни ателиета

Щафета с жулиен колички

Таекуон-до

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама