Къде в Европа е най-популярен хандбалът за жени


Къде в Европа е най-популярен хандбалът за жени
Снимка: Getty Images/Guliver

Хандбалът е особено интересен и динамичен спорт, който до голяма степен може да ни напомни за футбол, но с тази разлика, че тук някои ограничения са вдигнати в полза на по-сериозната и бърза игра. Вместо с крака, играчите работят с ръцете си, подавайки си малка топка, с която трябва да отбележат гол в противниковата врата. Произходът на този спорт ще ни отведе в Дания, а на олимпийските игри през 1936 г. влиза като официален спорт. Играчите в един отбор трябва да бъдат 7 души, като 6 от тях са нападатели, докато един стои перманентно на врата. Важната подробност тук е, че защитниците имат право на физически контакт и сблъсъците са честа практика. Не се използва никакво защитно облекло, но същевременно не е забранено да се носят бинтове и наколенки, както и протектори за зъбите.

Макар и самият спорт да не се смята за толкова популярен в България, въпреки наличието на отбори и професионална лига, Европа продължава да отчита засилващи интерес и към този момент регистрираните играчи вече минават 27 милиона души. За разлика от футбола, тук професионалистите често завършват с впечатляващи резултати в една среща от 20-30 гола. Една среща е с продължителност от час, като има има две полувремена по 30 минути.

Поради факта, че този спорт може да се практикува особено лесно, както на открито, така и на закрито, много страни го практикуват, като в Европа хандбалът може да се смята за пряк конкурент на другите спортове. На европейската карта ще открием, че в страни като Норвегия, Исландия, Германия, Румъния и Северна Македония, този спорт е вторият най-популярен. Швеция, Беларус, Украйна, Унгария, Сърбия и Португалия го нареждат в челната тройка по популярност. Страни като Русия, Полша, Чехия, Австрия и Словения, придружени от Франция, Швейцария и Испания го смятат за особено развит, но не чак толкова популярен, че да се нареди като фаворит.

Значителни позиции могат да се видят и в България, Турция, Гърция, Италия и Финландия. Местата, където остава едва забележим, са именно Ирландия и Великобритания. Любопитен факт е, че Финландия не е успяла да бъде запалена от тези спортни страсти, особено след като забележим, че съседките не само го практикуват, но имат и популярни действащи лиги. Тук присъства и друг сериозен пропуск, според скорошно проучване, именно жените от Източна Европа, следвани от дамите в Северна Европа, се смятат за едни от най-добрите в този спорт. Статистиката може да го потвърди много лесно и с факти. Зинаида Турчина успява да спечели 3 олимпийски медала и 5 световни титли, смята се за най-добрата хандбалистка на XX век и в активната си спортна кариера е изиграла повече от 500 мача с екипа на националния отбор.

Светлана Китич беше обявена през 2010 г. за една от най-добрите хандбалистки на всички времена, като нейното участие на олимпийските игри за отбора на Югославия се оказва от особено значение. Румънката Кристина Неагу взима 4 пъти наградата за най-добър играч на годината. Макар и самият спорт да няма такова внимание в България, можем да забележим, че почитателите спокойно следят всички първенства, както родните, така и европейските. Букмейкъри като уинбет отчитат също засилен интерес в поставянето на спортни прогнози, а това може само да ни подскаже, че хандбалът не е забравен спорт и у нас, просто има нужда от повече внимание и разбира се, спонсори. Спортните експерти препоръчват на всеки нов почитател да обърне внимание на немската Бундеслига, където повечето отбори се изковават с убийствени тренировки и въпреки това можем да видим, че в Шампионската лига дори това не стига.

Франция също може да се похвали с особена активност, като ПСЖ се оказва един от фаворитите всяка година, докато в Испания хегемон остава Барселона. Причината за голямата популярност е фактът, че можем да видим една много бърза игра, в която драматичните моменти идват един след друг. Често победата може да се случи само с един гол, не са малко и тежките сблъсъци, а ако се впечатляваме от физиката на футболистите, тогава е необходима само една среща, за да видим на какво са способни професионалистите в тази дисциплина. Излишно е да казваме, че женската лига често събира не само красиви състезателки, но и много опасни опоненти. Ако си мислите, че Серина Уилямс е бърза на корта, погледнете към хандбала.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама