Община Девня реновира парк с подкрепата на Нестле за Живей Активно!


Община Девня реновира парк с подкрепата на Нестле за Живей Активно!
Снимка: Нестле

Въпреки предизвикателствата на 2020 г. община Девня се радва на обновен парк с детска площадка, спортни съоръжения и кът за отдих.  Проектът е реализиран по инициатива на общината с финансовата подкрепа на Нестле България. Община Девня се включва в Националния конкурс „Нестле за Живей Активно“ през 2019 г. и печели първото място, благодарение на което подсигурява финансиране от 20 000 лв. В конкурса на Нестле България тогава участват общо 12 общини - Бургас, Габрово, Банкя, Ботевград, Белослав, Козлодуй, Кюстендил, Девня, Приморско, Лясковец, Хисаря, Трявна.

Проектът за реновирането на парка в кв. „Река Девня“ общината създава заради обществената му значимост за жителите на района. Обектът попада в границите на създадения административен център и се посещава от много хора. В близост се намира сградата на общинска администрация, Районно управление на МВР, има общинска болница и Музей на мозайките. Общината участва в конкурса „Нестле за Живей Активно“ с идеята да намери партньор, с който заедно да подобрят средата за живот на гражданите, да благоустроят парка и да го превърнат в модерна зона за спорт, отдих и игра.

 

Спорт на открито за малки и големи

Парковото пространство е единствено за целия квартал и след обновяването му от него се възползват както родителите, така и децата. В условията на пандемия новите уреди за фитнес – тренажори за крака и рамене се оказват чудесен вариант за спорт на открито, за да могат хората да се движат активно на чист въздух. При реализацията на проекта е предвидено също и изграждане на площадка,  отговаряща на съвременните изисквания за безопасност – настилката е ударопоглъщаща, поставени са атрактивни съоръжения - въртележка, няколко вида люлки, пързалка. Осигурени са и пейки за най-малките. В района на квартала живеят около 160 деца, които активно използват новите придобивки, когато времето и условията им позволят игра на открито при спазване на всички мерки за безопасност, наложени от пандемията. По проекта общината успява да облагороди и пространството около уредите и площадката с красива градинка, в която са посадени храсти и многогодишни цветя.

 

Личен пример

От Община Девня са категорични, че участието в инициативата „Нестле за Живей активно!“ вече втора година е изключително полезно, интересно и успешно. На 22 септември 2020 г. общината се включи за пореден път в програмата, като организира голям горски пешеходен поход. В събитието се включват над 230 участника, а представителите на местната администрация успяват да дадат личен пример, като насърчават останалите си съграждани към активно движение и по-здравословен начин на живот.

 

Продължението през 2020 г.

В Националния конкурс между общините „Нестле за Живей Активно!“ Община Велики Преслав бе избрана за победител за 2020 г. Награждаването на най-активната община  в България се проведе на 28.01.2021 г. на специална онлайн церемония. В „Нестле за Живей Активно!“ през 2020 г. участие взеха общо 22 общини, като 19 от тях се включиха в националния конкурс - Бургас, Белослав, Брегово, Брезник, Девня, Добрич, Дряново, Кнежа, Козлодуй, Мездра, Мизия, Плевен, Велики Преслав, Вълчи Дол, Ардино, Берковица, Ботевград, Смядово, Созопол. От тях в предварителния етап на конкурса бяха избрани 7-те най-активни общини - Добрич, Бургас, Велики Преслав, Плевен, Берковица, Ардино и Брегово.

На финалния кръг от конкурса на 28 януари 7-те избрани общини представиха пред журито своята идея, свързана с активния начин на живот и изграждане на навици за балансирано хранене на населението, която да реализират с помощта на паричната награда от инициативата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички