Организират "Споделени игри" за хора със специални нужди на Витоша


Организират "Споделени игри" за хора със специални нужди на Витоша
Снимка: Facebook

Тази събота, 5 юни, за трета поредна година "Споделените игри" ще покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество. "София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия "Васил Левски" и Дирекция на Природен парк "Витоша" отново организират уникален спортен празник на Игликина поляна от 10:00 часа. В него предимно деца в неравностойно положение ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници ученици.

Това лято традицията се продължава с програма от 13 вида спорт, игри и викторини, в които ще вземат споделено участие хора със специални нужди. В организацията активно се включват Спортен клуб "Вертикален свят" и Сдружение "Паракидс". Целта е чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора в неравностойно положение. Наред с това - да се запознаят децата в отделните спортни дейности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие. За първи път към участниците ще се включат ученици от Средно специално училище за деца с увреден слух.

Инициативата има благотворителна цел – да популяризира кампанията "Витоша – достъпна за всички", която в последните години набра средства за изграждане на алеи и спортни площадки в планината за хора в риск. Тя е продължение на ефекта с направата на фокусиралия огромен интерес филм "Един ден на Витоша" и организирането на спортния фест "НДК – 360" всяка година през септември. В крайна сметка чрез благотворителната кампания бяха събрани над 11 000 лв., които бяха инвестирани в строителството на вече завършените спортни сетове за хора в неравностойно положение на Игликина поляна. Отделно Фондация "София – европейска столица на спорта" подпомогна кампанията с 10 000 лв. и инициира рехабилитацията на пътя до Игликина поляна, за да имат хората имат по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината.

От отделните издания на "Споделени игри" бе заснет кратък документален филм, който ще бъде презентиран в училищата. Творбата цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в неравностойно положение и техните проблеми в съвременното общество.

Откриването на "Споделени игри 2021" е предвидено за 10.30 ч. в събота, на 5 юни в местността Игликина поляна, където ще бъдат подготвени 13 сета за различни дисциплини, в които хора със специални нужди ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници.

Новото тази година е сътрудничеството със Столична библиотека, която с "библиобусчето" ще пренесе книгите в планината. Рецитали и четене на откъси от популярни произведения ще огласят Игликина поляна. Предвижда се възможност за игра на шах на специалните дъски с големи фигури в местността Дендрариума. Осигурени от организаторите професионални аниматори ще се грижат за доброто настроение на децата, предвидени са викторини с много награди, настроение и усмивки. За първи път в програмата се включват и млади таекуондисти, 30 момичета и момчета ще направят демонстрации с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение.

 

Ето и отделните активности в програмата на "Споделени игри 2021":

Тенис на маса

Бадминтон

Алпийски тролей

Футбол

Ориентиране

Лесовъдски игри

Бягане за незрящи с придружител

Гимнастически и фитнес уреди

Дисккечър

Подвижни игри: голяма топка и др.

Работни ателиета

Щафета с жулиен колички

Таекуон-до

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама