"Споделените игри" дават старт на 24-часово благотворително бягане тази събота


"Споделените игри" дават старт на 24-часово благотворително бягане тази събота
Снимка: ПР

За четвърта поредна година "Споделените игри" ще покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество. На 4 юни, събота, "София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия "Васил Левски", Сдружение "Паракидс" и Дирекцията на Природен парк "Витоша" организират уникален спортен празник на Игликина поляна, ПП "Витоша". В него предимно деца в неравностойно положение ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници ученици.

Събитието цели социализация и интеграция на хора със специални нужди чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активния начин на живот чрез спорт. Вече близо две десетилетия тече процесът по представяне и утвърждаване на специализиран център "Игликина поляна" в ПП "Витоша" за спорт в планината и на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма. Изградената през 2004 година от Дирекцията на Природен парк „Витоша“ спортно-информационна алея за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в местността Игликина поляна се превърна в много посещавано и предпочитано място за отдих.

Тази година продължава традицията винаги да има нещо ново в програмата на игрите. Точно в 12 ч. на Игликина поляна ще бъде даден стартът на инициативата "24 часа Копитото - CHARITY за децата шампиони". За втора поредна година група смели атлети, подкрепящи ПараКидс, ще направят опит за 24-часово бягане (цяло денонощие) по стръмната пътека от Княжево до Копитото. Целта на бягането тази година е набиране на средства за участие в Европейските летни игри за деца и младежи с увреждания "Emil Open", които ще се проведат от 22 до 25 юни 2022 в Бърно, Чехия.

Всеки, който желае да подкрепи смелите бегачи и тяхната кауза, може да се включи с една или повече обиколки по трасето. След символичното начало на Игликина поляна бегачите ще се насочат към същинския старт на маршрута, който ще бъде в 14.00 ч. от ресторант Бор/Бар Шишарка. Маршрутът ще продължава по стръмната пътека под лифта, а крайната точка е Копитото. Спускането ще е по избрана от всеки пътека, като най-препоръчаната е през малкото Копито. Обиколката е с дължина от 7 км и около 700 м денивелация и до 14.00 ч. в неделя всеки ще може да се включва според собствените си възможности и избор. Събитието няма състезателен характер, важна е подкрепата за каузата, която може да бъде и с дарение по сметката на Спортен клуб Шарк (юридическото лице зад ПараКидс):

IBAN: BG36FINV91501016892867

Основание: дарение за Емил Опън 2022

или през пейпал: paypal: parakids.bg@gmail.com

Самите "Споделени игри" на Игликина поляна отново ще включват надпревари в 13 вида спорт, игри и викторини, в които ще вземат споделено участие хора със специални нужди. Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора в неравностойно положение. Наред с това - да се запознаят децата в отделните спортни дейности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие. За втора поредна година към участниците с демонстрации ще се включат таекуондисти от Централния полицейски клуб с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение. Очакват се и ученици от Средно специално училище за деца с увреден слух.

Дарителската кампания на ДПП "Витоша", "Витоша – достъпна за всички", стартира през м. ноември 2017 г. под мотото "Избери, за да помогнеш!". 

От отделните издания на "Споделени игри" се заснема кратък документален филм, който ще бъде презентиран в училищата. Творбата цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в неравностойно положение и техните проблеми в съвременното общество.

На 4 юни, събота, децата ще се съберат на Игликина поляна на Витоша и ще започнат своите надпревари в 11.00 ч., а откриването на "Споделени игри 2022" е предвидено за 12.00 ч. Ще бъдат подготвени 13 сета за различни дисциплини, в които хора със специални нужди ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници.

Продължава и сътрудничеството със Столична библиотека, която отново е поканена да пренесе с "библиобусчето" книгите в планината. С тази инициатива рецитали и четене на откъси от популярни произведения огласят Игликина поляна. Налице е възможност за игра на шах на специалните дъски с големи фигури в местността Дендрариума.

Ето и отделните активности в програмата на "Споделени игри 2022":

тенис на маса

бадминтон

алпийски тролей

футбол

ориентиране

лесовъдски игри

бягане за незрящи с придружител

гимнастически и фитнес уреди

дисккечър

подвижни игри: голяма топка и др.

работни ателиета

щафета с жулиен колички

таекуон-до.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама
Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама