10 добри причини да ядем банани


10 добри причини да ядем банани
Снимка: iStock/Guliver

Бананите са не само вкусни, но и много полезни за организма ни. Ако отдавна не сте хапвали тези жълти плодове, ви предлагаме 10 основателни причини да започнете.

1. Предотвратяване на онкологични заболявания

Бананите съдържат специфичен протеин (тумор некрозис фактор), който помага за предотвратяването на онкологични заболявания. Узрелите плодове имат много повече от него, затова е препоръчително да ядете банани, които имат кафяви петна по кората.

2. Помагат при крампи

Дефицитът на минерали често причинява мускулни спазми на глезените. Когато консумираме продукти, които са богати на калий и магнезий като банани, може да предотвратите мускулни крампи. Това е причината защо толкова много атлети ги включват в диетата си.

3. Предотвратяване на бъбречни проблеми

Храни, които са богати на калий помагат да се предотврати появата на камъни в бъбреците. Според едно проучване, редовната консумация на банани може да намали шанса за появата на злокачествени образувания в бъбреците в 40%.

4. За здраво сърце

Диетата, която е богата на калий, се препоръчва на хора с високо кръвно налягане и са предразположени към сърдечно-съдови заболявания. Ежедневната консумация на 1,3 грама от този елемент намалява риска от кардиологични проблеми с 26%. За да снабдите тялото си с това количество, трябва да ядете 2-3 банана на ден в зависимост от тяхната големина.

5. Чисти кръвоносни съдове

Холестеролът е основната причина за съдова обструкция, което води до атеросклероза. Бананите съдържат фитостероли, които помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и поддържат здравето на съдовата система.

6. За здрав стомах

Бананите се препоръчват на хора със стомашни язви и на тези, които попадат в рискова група. Тези плодове съдържат специален ензим, който повишава секрецията на слуз, която предпазва коремните стени.

7. Източник на енергия

Съдържанието на витамини и минерали прави бананите прекрасен източник на енергия. Простите въглехидрати са лесни за храносмилане и могат да повишат вашите нива на енергия почти моментално, ако имате нужда.

8. Добро настроение

Бананите съдържат допамин - "хормонът на щастието", а също така витамин Б комплекс, който се отразява положително на нервната система. Това позволява на бананите да бъдат включени в списъка с храни, които трябва да ядете, ако имате понижено настроение.

9. Помага при диабет

Тези тропически плодове съдържат определен тип устойчиво нишесте, което помага за подобряване на състоянието на човек със захарен диабет тип 2. По-зелените банани съдържат повече от това вещество около 12,5 грама, докато узрелите само 5 грама.

10. По-слаба фигура

Устойчивото нишесте предотвратява мазнината да се трупа в тялото и увеличава разхода на енергия, което има видим резултат, когато е съчетано в интензивни тренировки. Препоръчителната дневна доза от това вещество е 10 грама. И разбира се, трябва да бъдете активни и да се храните здравословно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама