10 ползи от ягодите, които може би не знаете


10 ползи от ягодите, които може би не знаете
Снимка: iStock/Guliver

Май и юни са месеците, в които ягодите са най-вкусни. Но освен  заради вкуса им има и още куп причини да ги консумираме. Представяме ви 10 ползи от ягодите, за които може би не знаете. 

1. Подобряват паметта

Според последните проучвания консумацията на ягоди забавя процеса на стареене на мозъка и удължава функционалния му живот, позволявайки ни да останем здрави възможно по-дълго. Интересното е, че има и проучване, което доказва, че ежедневната консумация на ягоди подобрява краткосрочната памет.

2. Подобряват зрението

Зрелите червени ягоди са полезни не само за паметта, но и за зрението. Многобройни проучвания потвърждават, че ежедневната им консумация предотвратява развитието на макулна дегенерация на ретината, катаракта, сухота в очите, прогресивна слепота и други проблеми, свързани с възрастови промени в тъканите.

Уникалният биохимичен състав на ягодите позволява не само да се предотврати появата на много заболявания, водещи до зрителни увреждания, но също така допринася за прогресивното лечение на съществуващите заболявания.

3. Богати са на антиоксиданти

Като начало нека си припомним, че антиоксидантите са вещества, които предотвратяват разрушителното въздействие на активния кислород върху клетките на тялото. Те предпазват тялото от преждевременно стареене и сериозни заболявания.

Учените отбелязват, че ягодите съдържат голямо количество фенолни съединения - биофлавоноиди, които имат изразени антиоксидантни свойства. Доказано е, че ежедневната им консумация повишава способността на организма да се противопоставя на свободните радикали. Има обаче един съществен нюанс, който трябва да се има предвид: не всички ягоди са еднакво полезни.

Ярки, алени, с бели "дъна" плодове е по-добре да се заделят за конфитюр, те имат много по-малко антиоксидантни вещества, отколкото наситено червените плодове. В този случай цветът е от голямо значение: колкото по-тъмни са ягодите, толкова по-здравословни са.

4. Те са източник на елагова киселина

Елаговата киселина е регулатор на клетъчния цикъл. Веществото е най-известно със способността си да спира мутацията на раковите клетки. Сред всички продукти по съдържание на елагова киселина ягодата заема почетното трето място. В допълнение към факта, че веществото е способно да потиска туморните процеси, то също помага в битката със свободните радикали и има противовъзпалителен ефект.

5. Те са богат източник на витамин С

Общоприето е, че основните източници на витамин С или аскорбинова киселина са лимоните, портокалите и в краен случай чесънът. Междувременно ягодите са много по-надежден източник на това вещество: шепа от тези плодове съдържа повече витамин С от един портокал.

МАСКА ЗА ЛИЦЕ С ЯГОДИ СПОРЕД ТИПА КОЖА

6. Предпазват от онкологични заболявания

Ежегодно се провеждат стотици проучвания за изследване на рака и методите за неговата профилактика. Някои от тях показват, че редовната консумация на определен брой храни може да помогне за намаляване на шансовете за развитие на заболяването. Ягодите са сред тях.

7. Полезни са за фигурата

Първо, ягодите са с ниско съдържание на калории- само 33 килокалории на 100 грама. На второ място, те имат нисък гликемичен индекс, което означава, че предотвратяват натрупването на мазнини. На трето място ягодите съдържат вещества, които помагат за изгарянето на мазнините. Според някои доклади ефективността на избраната диета се е увеличила с 24% при тези, които са включили ягоди в нея.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ВКУСНИТЕ ЯГОДИ

8. Нормализират нивата на кръвната захар

Ягодите са едни от онези сладки плодове, които диабетиците могат да консумират без притеснения. Високото ниво на фитонутриенти в тях не допринася за рязко повишаване нивата на кръвната захар, а също така забавя усвояването на захарите.

9. Полезни са за сърцето

Доказано е, че тези червени плодове намаляват риска от поява и развитие на множество сърдечно-съдови заболявания. Ягодите са богати на различни витамини и антиоксиданти, но в този случай са много по-важни депозитите на магнезий и калий. Последните играят важна роля за нормализиране на кръвното налягане, както и за предотвратяване на застоя на течности, който води до отоци.

10. Полезни са за страдащите от алергия

Ягодите потискат възпалението и някои биохимични реакции, свързани с проявата на алергии. Това отхвърля твърденията, че те трябва да се избягват от алергични пациенти. Проучванията показват, че ако жената е консумирала ягоди по време на бременност, рискът от развитие на алергия към тях при нейното дете ще бъде минимален.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама