Как да изберем най-вкусните ягоди


Как да изберем най-вкусните ягоди
Снимка: iStock/Guliver

Сезонът на ягодите е в разгара си. Това лято към избора на плодове трябва да се подхожда особено внимателно. Маргарита Арзуманян, диетолог и член на Руския съюз на диетолозите, разказа пред радио "Спутник" как да изберем най-добрите ягоди и какво количество да консумираме, за да не си навредим.

8 ПРИЧИНИ ДА ЯДЕТЕ ПОВЕЧЕ ЯГОДИ

"На първо място, трябва да обърнете внимание на цвета на ягодите. Колкото по-тъмен е цветът на плодовете, толкова повече те съдържат растителния пигмент антоцианин, който е отговорен за червения цвят. Именно той активно се бори със свободните радикали, защитава организма от преждевременно стареене и има противовъзпалителен ефект. Ярките плодове, отглеждани на слънце съдържат значително повече витамин С, който е мощен антиоксидант, подпомагащ усвояването на желязо. Тоест, колкото по-ярки са ягодите, толкова повече витамини съдържат.

Когато купувате, уверете се, че плодовете са оцветени равномерно - не винаги наситеният цвят гарантира качество. Някои фермери, за да предадат на горския плод по-привлекателен вид, подсилват цвета му като го поливат със специални торове. Затова освен цвят, трябва да обърнете внимание и на миризмата – тя е специфична и трябва да се усеща при приближаване до тях. Стъблото трябва да е зелено и свежо- това означава, че ягодите са пресни", каза диетологът.

"Ако под зеленото стръкче има бяла ивица, тогава плодовете със сигурност са обработвани с химикали и не бива да ги купувате", предупреждава Маргарита Арзуманян.

"На ден е препоръчително да консумирате около 250 грама ягоди. Те провокират производството на хистамин и могат да предизвикат алергична реакция", каза тя.

Според статистиката на СЗО 28% от хората имат алергия към ягоди. Освен това по-голямата част от алергиите се проявяват в зряла възраст - затова е по-добре да започнете с малки порции и да наблюдавате реакцията на организма си", съветва Арзуманян.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама