8 причини защо да ядете повече ягоди


8 причини защо да ядете повече ягоди
Снимка: iStock/Guliver

Ако не хапвате ягоди, трябва да започнете. Те не само са сочни и вкусни, но са и изключително полезни за организма ни. Богати на хранителни вещества и пълни с антиоксиданти (като витамин C), ягодите имат много ползи за здравето, някои от които може да ви изненадат. Ето 8 причини защо трябва да включите този плод в менюто си.

При диети

Една чаша ягоди съдържа над 13% диетични фибри, но само 43 калории. Фибрите в ягодите помагат да имате добро храносмилане, понижават кръвното налягане и предотвратяват преяждане.

Антиоксиданти

Ягодите съдържат химическо съединение, наречено феноли. Антоцианинът е специален фенол, намерен в изобилие в ягодите, който придава богат червен цвят на плода. Този антиоксидант се свързва със свободните радикали и забавя стареенето на клетките.

Противовъзпалителен ефект

Фенолите в ягодите също така помагат в борбата с много възпалителни заболявания като остеоартрит, астма и атеросклероза, чрез инхибиране на ензима циклооксигеназа (СОХ), по същия начин, както действат лекарствата аспирин и ибупрофен. Ягодите обаче не носят нежелани странични ефекти като стомашни и чревни кръвоизливи.

Предпазват от рак

Комбинацията от антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, намиращи се в ягодите, е добре известно средство срещу появата на много различни форми на рак. Благодарение на витамин С, фолиева киселина, флавоноидите кверцетин и кемпферол, които също се съдържат в ягодите, тези плодове са вкусна защита срещу развитието на ракови клетки.

Здрави очи

Наскоро публикувано изследване разкри, че три или повече порции ягоди дневно може да намали възможността от появата на очни болести, свързани с възрастта с над една трета.

Енергичност с Витамин C

Една чаша ягоди съдържа невероятно 136% от дневната доза витамин С, антиоксидант, който може да помогне за понижаване на кръвното налягане, гарантира здрава имунна система и предотвратява развитието на свързаните с възрастта очни заболявания като катаракта и дегенерация на макулата.

Великолепният Манган

Една чаша ягоди съдържа 21% манган, важeн хранителен елемент, който действа като мощен антиоксидант и противовъзпалително средство. Чрез увеличаване на нивата на супероксида дисмутаза (SOD), манганът помага в борбата срещу свободните радикали и оксидативния стрес. Той също така намалява клетъчните възпаления - друга причина за многобройни сърдечно-съдови заболявания.

Здрави кости

Манганът също така е много полезен за костите. Той помага в изграждането и правилното поддържане на костната структура. Ягодите съдържат калий, витамин К и магнезий, които също са важни за здравето на костите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама