12 често срещани грешки при отслабване


12 често срещани грешки при отслабване
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако растителните фибри и диуретичният чай са едва ли не единствената ви храна, защото така се надявате да се освободите от излишните килограми, вие сте попаднали в мрежата на митовете за отслабване. Ще се опитаме да ви помогнем да избегнете няколко от най-често срещаните грешки.

1. Най-краткият път към отслабването е гладуването

По този начин може да укрепите здравословното си състояние, но не и да отслабнете. Отначало човек наистина започва да отслабва, но след това много бързо възвръща предишните килограми. Ако все пак по някаква причина искате да гладувате, старайте се това да е за не повече от 2-3 дни.

2. Основният враг – това е холестеролът

Да се откажете от продуктите, съдържащи холестерол, е сериозна грешка, която може да има непредвидими последици. На първо място холестеролът не е излишен, а нужен на организма (в определени количества, разбира се) – той участва пряко в производството на половите хормони, а при нарушаване в техния баланс, последиците за тялото могат да бъдат много сериозни.

3. Стомахът може да бъде излъган

Изкуствено запълващата стомаха целулоза извежда от организма полезните вещества и минерали и често предизвиква запек. Освен това не се създава усещане за ситост. Коремът наистина се препълва, но апетитът и усещането за глад остават.

4. Чайовете за отслабване са безопасни

Абсолютно безвредни препарати не съществуват. Ако не отчетете противопоказанията, можете да си навлечете гастрит и хронично стомашно разстройство. След около 10 дни може да почувствате болка и парене в стомаха.

5. Тайските таблетки

Те помагат, но влияят негативно на сърдечните клапи, черния дроб и бъбреците. А отслабването (между другото често доста незначително, тъй като всичко зависи от случая) става за сметка на намаляване на апетита, на разслабващия и диуретичния ефект.

6. Вегетарианството избавя от излишните килограми

Не винаги. От вегетарианската храна може и да се напълнее, ако не се пресмятат калориите и се преяжда. А пълният отказ от животински белтъчини влияе негативно на здравето на мнозина.

7. Колкото повече наблюдавам теглото си, толкова повече се харесвам на другите

Тази позиция има един страничен ефект. Именно когато човек заяви, че отслабва, околните започват да забелязват килограмите му. А и нито мъжете, нито жените харесват твърде слаби партньори.

8. Ако мазнините бъдат изгорени, ще се избавим от излишното тегло

В това има известна истина, но често средствата за изгаряне на мазнините се бъркат с тези, които не позволяват да се натрупват нови, а вече придобитите запаси остават незасегнати.

9. От приемането на слабителни има две ползи: прочистване плюс отслабване

След първия опит организмът ще се почувства прочистен, но ако прилагате този метод всеки ден, червата ще изгубят естествената си микрофлора.

10. Спортни експерименти

Ако сте решили да се занимавате със спорт, защото това е решението, преценете обективно дали начинът ви на живот и волята ви са достатъчни да спортувате редовно. Защото ако престанете да посещавате спортната зала, излишните килограми много бързо ще се появят отново.

11. Може да се отслабне с диуретични средства

Вярно е, че теглото ви ще се намали, но това ще е за сметка на загубата на течности. Така организмът се обезводнява, има опасност за функцията на бъбреците, а ако сте свалили няколко килограма, то е за кратко.

12. Искам да тежа не повече от ХХ килограма

Можете да се поставите и такава задача. Така психиката се настройва в правилната посока. Но най-важно е как сте определили целта и средствата/срока да я постигнете. Консултацията със специалист-диетолог най-често е единственият начин да бъде направена правилна програма за отслабване, съобразена с индивидуалните особености на вашето тяло.

Източник: dieti.info

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама