12 съвета как да се преборим със сенната хрема


12 съвета как да се преборим със сенната хрема
Снимка: iStock/Guliver

Поленовата алергия е патологична реакция на имунната ни система към полените, които нормално се разпространяват в околната среда през пролетно-летния сезон. Поленовите зрънца се пренасят на огромни разстояние от въздушните течения и могат да причинят оплаквания у хора, които нямат видим контакт със съответния полен.

Най–често на полените реагират:

• носа - сърбеж, кихане, воднист секрет

• очите - зачервяване, сълзене, силен сърбеж

• белият дроб - пристъп на кашлица, затруднено свиркащо дишане, чувство за недостиг на въздух

• кожа – сърбящ обрив, обикновено при директен контакт с полени

• устна кухина - сърбеж, лек оток на лигавицата на меките тъкани при консумация на някои плодове, зеленчуци и ядки

Характерна за тези оплаквания е тяхната повторяемост, приблизително по едно и също време на годината, в няколко поредни сезона.

Ето и 12 неща, които ще са ви полезни, ако сте един от 20% страдащи от алергичен риноконюнктивит:

1. В сухите, горещи и ветровити дни, полените са по-опасни, защото по-голямо количество полепва върху лигавицата на носа и очите и причиняват по-тежки оплаквания. За предпочитане е в такива дни да стоите предимно в затворени пространства. Дъждовните дни са по-благоприятни за вас, тъй като въздухът „се измива” от полени и симптомите временно се облекчават.

2. Ако имате домашен любимец, възможно е да не сте алергичен към него, а към полените полепнали по козината му, които пренася в дома ви. Това трябва да се уточни чрез кожно тестване. След разходка с домашния ви любимец навън, винаги го почиствайте.

3. Концентрацията на дървесните полени е най-висока сутрин, затова по това време затваряйте прозорците, за да намалите контакта си с тях.

4. Ако предпочитате да спортувате навън, правете го следобед , когато нивото на полените е по-ниско.

5. Носете големи слънчеви очила, които освен, че имат UV – защита, възпрепятстват и директното попадане на полени върху очната повърхност.

6. След продължителен престой навън или работа на двора, задължително взимайте душ и изпирайте дрехите си, тъй като по тях има значително количество полепнали полени. Промивайте очите с изкуствени сълзи, а носа със солени разтвори - това ще намали оплакванията ви.

7. Ако носите меки контактни лещи, те могат да бъдат причина полените да се задържат по-дълго в контакт с очната лигавица, тъй като имат висока способност да абсорбират всичко от околната среда - полени, цигарен дим, както и медикаменти в сълзите. За препоръчване е в този сезон да се носят лещи за краткосрочна употреба.

8. Тютюнопушенето (активно и пасивно) увеличава 3 пъти риска от алергизация към полени, тъй като увредените повърхностни клетки от цигарения дим са по-уязвими на полени.

9. Сулфатите във вината и бирата предизвикват алергични реакции у някои хора. Ако сте един от тях и имате поленов риноконюнктивит, то консумирането на алкохол в този сезон може да влоши оплакванията ви съществено.

10. Полените и хранителните алергени в някои сурови плодове, зеленчуци и ядки си приличат твърде много. Повече от 1/3 от хората с поленова алергия при консумацията им изпитват твърде неприятни симптоми – сърбеж в гърлото и устата, кашлица. Организмът "си мисли", че поглъща полени. Термичната обработка намалява оплакванията. В 2 % от случаите може да се стигне до живото заплашващ алергичен шок.

11. Стресът влошава вашите алергии. При хора, които имат високо ниво на стрес, алергичният риноконюнктивит протича 4 пъти по-тежко. Всичко, което може да намали нивото на стреса ще подобри и симптомите: медитация, йога, редовен спорт, слушането на класическа музика и други. В проучване е установено, че слушането на Моцарт намалява продукцията на вредните антитела срещу алергени. Същото се случва и при целувка с любим човек.

12. Избягвайте помещения, в които има иританти като парфюми, ароматизатори, запалени свещи, декорации, тъй като допълнително дразнят и без това алергично възпалените лигавици на носа и очите.

Източник: mamatatkoiaz.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама