3 лесни рецепти за домашен дезинфектант за ръце


3 лесни рецепти за домашен дезинфектант за ръце
Снимка: iStock/Guliver

В свят, покосен от пандемия, личната хигиена е от изключителна важност. Както може би сте чули десетки пъти – мийте ръцете си! А когато нямате физическата възможност за това – използвайте дезинфектант за ръце. Уви, не всички са от късметлиите, които успяха да се запасят с тази така желана придобивка, която е с изчерпана наличност в голяма част от аптечната мрежа. Ето обаче как можете да си направите точно толкова ефективен дезинфекциращ продукт в домашни условия.

Рецепта 1

Необходими продукти:

1 чаша спирт с висок градус

1/2 чаша гел алое вера

15 капки масло от чаено дърво

Начин на приготвяне:

Изсипете спиртът в купа. Прибавете към него гела от алое вера. Тъй като алкохолът е агресивен към кожата, гелът ще омекоти ефекта и няма да позволи на ръцете ти да се изсушат прекомерно. Разбъркайте добре до хомогенна смес. Накрая добавете маслото от чаено дърво. То има натурални антибактериални свойства, а и чудесен аромат. Изсипете течността в шишенце с пулверизатор. Имайте предвид, че освен за ръце, можете да го използвате и за всякакви повърхности.

КАКВО ДА ПРАВИМ ПО ВРЕМЕ НА КОРОНАВИРУС СПОРЕД БАБА (ВИДЕО)

Рецепта 2

Необходими продукти:

3 с.л. водка (поне с 60% алкохолно съдържание)

½ ч.л. витамин Е от ампула

5 капки етерично масло от лавандула

50 мл глицерин

Начин на приготвяне:

Съставките отново се смесват в купа и след това се добавят в тубичка или бурканче, което лесно може да носите в чантата си навсякъде.

Рецепта 3

Необходими продукти:

1 ч.ч. вода

малко ленено семе

спирт

1 ч.л. кокосово масло

розова вода

Начин на приготвяне:

В малък съд на котлона сложете водата и лененото семе. Оставете течността да заври и да се желира леко. Докато е топла добавете кокосовото масло и розовата вода, а когато изстине – спирта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама