3 начина да консумирате семена от копър за по-добро храносмилане


3 начина да консумирате семена от копър за по-добро храносмилане
Снимка: iStock

Семената от копър са популярна билка, известна със своите лечебни и ароматни свойства. Но знаете ли, че може да помогне за успокояване на храносмилателната система по много начини? Да, прочетохте правилно. В Аюрведа семената от копър са известни със своите дълбоки храносмилателни и газогонни свойства. Те се считат за тридошични, което означава, че балансират и трите доши. Твърди се, че стимулират храносмилателния огън, което помага за облекчаване на подуването на корема, газовете и лошото храносмилане, без да влошава Пита. Според проучване тези семена съдържат съединения като анетол с антиспазматични и газогонни свойства, които отпускат стомашно-чревните мускули, намаляват подуването на корема, газовете, спазмите и подобряват храносмилането чрез стимулиране на храносмилателните ензими. Те са богати и на антиоксиданти като флавоноиди, витамин С и фенолни съединения. 

Дъвчете ги сурови

Препоръчително е да дъвчете една чаена лъжичка семена от копър след хранене, тъй като това помага за стимулиране на храносмилателните ензими, намаляване на подуването на корема и освежаване на дъха. Според клинично проучване е установено, че дъвченето на семена от копър в продължение на 5 минути значително повишава pH на слюнката веднага след това и до 30 минути, без да позволява pH да падне под критичното ниво за увреждане на емайла.

Още: Лекар от Харвард сподели топ 3 напитки за здрави черва и черен дроб

Чай от копър

За да приготвите този чай, просто сварете 1 ч.л. семена от копър в 2 чаши вода за 5–7 минути. Прецедете и отпийте топъл. Този чай облекчава лошо храносмилане, спазми и киселинност. Твърди се, че чаят от копър подобрява храносмилателното здраве с помощта на съединението, наречено анетол, като отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт поради своите спазмолитични свойства. Той също така насърчава освобождаването на храносмилателни ензими, като по този начин подобрява разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества. Копърът има естествени антибактериални свойства и освежаващ вкус, който помага в борбата с лошия дъх. Той също така помага за разхлабване на слузта и облекчаване на кашлица или леко дразнене на гърлото поради своите противовъзпалителни ефекти. Лекият му седативен ефект успокоява нервната система и насърчава по-добрия сън. Пълен с антиоксиданти и антибактериални свойства, той помага за прочистване на тялото и укрепва имунитета.

Вода от копър

Най-добре е да се консумира на празен стомах. За да го приготвите, накиснете 1 чаена лъжичка семена от копър в чаша вода за една нощ. Прецедете и изпийте водата сутрин, за да подобрите метаболизма и храносмилането. Твърди се, че водата от семена от копър има леки диуретични свойства, които помагат за намаляване на задържането на вода и облекчаване на подуването на корема през деня. Според проучвания, тези семена освобождават летливи масла и съединения във водата, които допълнително стимулират секрецията на храносмилателни сокове и спомагат за облекчаване на подуване на корема, газове, лошо храносмилане и киселинност.

Още: 7 навика след вечеря за ускоряване на храносмилането

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички