3 вредни комбинации храни, които да избягвате

  • 3 вредни комбинации храни, които да избягвате
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 04.10.2018 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Хората често съчетават някои хранителни вкусове, които повечето от нас мислят, че са чудесна комбинация. Ето три обичайни комбинации, които всъщност са доста неподходящи:

Чай с мляко

Независимо дали пиете черен или зелен чай, и двата са много богати на антиоксиданти, които допринасят за намаляване на възпаления с нисък интензитет.

При това зеленият чай е малко по-здравословен, защото има по-малко кофеин и повече полезни съставки. Но ако в чая добавите мляко, независимо дали става дума за краве или растително (от соя, ориз и т.н.), протеините от млякото се свързват точно с антиоксидантите и предотвратяват тяхното усвояване. А що се отнася до млякото, в тази комбинация една от основните добри съставки на въпросната напитка, калцият, не може да се използва, тъй като кофеинът пречи на усвояването на калция.

Така че, ако искате да добавите нещо добро в чая си, изцедете лимон.

Хляб и конфитюр

Особено неподходяща е комбинацията от бял хляб и конфитюр, защото простите въглехидрати, които съдържа конфитюрът, рязко вдигат захарта в кръвта, а белият хляб има и висок гликемичен индекс. Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза (кръвна захар). Не е добра и комбинацията от пълнозърнест хляб и конфитюр, защото изследванията показват, че този хляб също вдига захарта.

Резките скокове на захар в кръвта увреждат панкреаса, а също така водят и до енергийно неразположение, защото следват резки спадове. Вместо конфитюр намажете хляба с масло, което според по-нови изследвания все още е сред здравословните храни, а освен това значително ще забави темпото, с което захарта от хляба достига до кръвта.

Салата с диетични овкусители

Салата, покрита с оцет, лимон и други подобни, но без олио (зехтин). Ако от диетични причини избягвате да добавяте мазнина в салатата или използвате готови, т.н.диетични заместители, би трябвало да знаете, че това е пречка за усвояването на много важни хранителни съставки. Изследване, публикувано в списание "American Journal of Clinical Nutrition", показва например, че изключително полезните каротиноиди, от морковите, много по-добре се абсорбират, ако добре полеете с мазнина салатата. Така е и с други здравословни съставки, за усвояването на които се нуждаем от определено количество мазнина.

Източник: БГНЕС

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.