4 добри причини да ядете черен шоколад


4 добри причини да ядете черен шоколад
Снимка: iStock/Guliver

Имайки предвид, че днес, 7 юли, е Световният ден на шоколада, нека погледнем защо трябва да поглезим себе си с вкусното блокче и защо трябва да изберем черен шоколад пред млечен или бял, според турския диетолог Ерди Абдула Угур.

Антиоксидантна "електроцентрала"

Какаовите зърна са пълни с антиоксиданти и колкото по-малко са обработени, толкова по-високо в тях е съдържанието на антиоксиданти. Колкото и да са вкусни, в млечния и белия шоколад, за съжаление, има много захар и някои марки дори използват мляко на прах вместо реалната съставка, което влияе отрицателно на имунната система. Затова се опитайте да изберете шоколади с намалена захар и повече от 70% какао.

10 ПРИЧИНИ ДА ЯДЕМ КАКАОВИ ЗЪРНА

Понижава холестерола

Какаовите зърна, от които се прави шоколада, имат също противовъзпалителни свойства, които помагат срещу увреждания на тъканите. Това е и причината някои лекари да го препоръчват за борба със сърдечно-съдовите заболявания.

Антиоксидантите, които шоколадът съдържа, могат да помогнат за понижаване на LDL холестерола - "лошия" тип, който води до натрупване на мазнини в артериите ви, като през цялото време поддържа HDL холестерола - "добрия" тип, който действа като "чистач" на допълнителния холестерол и "измита" натрупването му далеч от артериите и обратно към черния дроб.

Предотвратява неврологични заболявания

Какао съдържа флавоноиди - съединения, намиращи се в растителните храни, които имат страхотни противоракови и противовъзпалителни свойства. Тъмният шоколад има цели осем пъти повече флавоноиди от млечния шоколад. Последните проучвания показват, че тези здравословни химикали могат да увеличат притока на кръв към мозъка, събуждайки надежда за лечението на неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Яжте го за по-добра кожа

Шоколадът може да помогне също на кожата ни да се обнови и да се регенерира благодарение на полифенолите, които съдържа. Като поддържа кожата хидратирана и и помага на кожните функции отвътре навън, тъмният шоколад също оказва някои положителни ефекти върху дерматита и кожните обриви. Антиоксидантите вътре в шоколада могат да помогнат също на кожата да запази еластичността си чрез поддържане на производството на колаген и укрепване на способността за самообновяване на кожата.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама