4 храни, които жените избягват по време на бременност, а НЕ трябва


4 храни, които жените избягват по време на бременност, а НЕ трябва
Снимка: Istock

Бъдещите майки често се тревожат от въпроса - какво да консумират по време на бременност? Те не са сигурни дали всички храни са безопасни и разрешени и се чудят дали това, което ядат, може да навреди на нероденото бебе. Всичко това са често срещани въпроси сред бременните жени, но в повечето случаи няма причина за притеснение, твърди диетологът Шарлот Стърлинг Рийд.

Пред британския "Sun" тя обясни, че жените често робуват на митове и се ограничават ненужно. Докторът изброи кои четири храни не трябва да изключвате от менюто си, докато сте бременна, защото са безопасни, ако се консумират правилно.

Кафе

Ако следвате безопасните указания за прием на кофеин до 200 милиграма на ден, няма причина да се отказвате от сутрешното си кафе.

"Важно е да знаете дневния си лимит, защото редовната консумация на твърде много кофеин може да увеличи риска от усложнения по време на раждане", отбеляза Стърлинг Рийд

Суши

Ако обичате суши, можете да го ядете, но се уверете, че рибата е сготвена.

"Сурова риба и суровите миди не се препоръчват по време на бременност поради риск от листерия. Това може да бъде вредно за нероденото бебе, а може да навреди и на здравето на майката", казва диетологът.

Бременните жени са десет пъти по-склонни да получат листериоза (инфекция, причинена от бактерията Listeria), отколкото общото население, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Симптомите включват повръщане и диария, а в редки случаи може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Фъстъци

Има мит, че бременните жени не трябва да ядат ядки, но Стърлинг Рийд твърди, че това не е така.

"Препоръчително е да избягвате фъстъци или ядки само ако сте алергични към тях", казва тя.

Яйца

И накрая, яйцата, които преди няколко години си спечелиха репутацията на забранена храна по време на бременност, но всъщност са безопасни за ядене, казва Стърлинг Рийд.

"Сварените яйцата могат да се консумират. Суровите яйца носят риск от салмонела, която може да докара на бременната жена хранително отравяне, но ако са сварени, не са проблемна храна", заключава тя.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама