4 мита за зачеването, в които НЕ трябва да вярвате


4 мита за зачеването, в които НЕ трябва да вярвате
Снимка: Istock/Guliver

Ако трябва да бъдем честни, българското общество е леко изостанало в мисленето си, що се отнася до един от най-естествените биологични процеси - зачеването. Например, все още много жени вярват, че забременяване може да се случи във всеки един ден от месеца. Е, крайно време е някои митове да бъдат разбити. 

По време на менструация не се забременява

Това е точно толкова разпространено, колкото и зачеването във всеки един ден от месеца. Всъщност, жената може да забременее по време на менструация. Дали това ще се случи зависи от овулацията, а не от менструацията. Например, ако вашият цикъл е кратък (между 21 и 25 дни), то тогава нищо чудно да имате овулация на 6-ти или 7-ми ден.

Вижте още: Каква е разликата между пребиотик и пробиотик

За да забременеете, трябва да правите секс ежедневно

Сперматозоидите живеят в тялото на жената в продължение на три дни, така че ако една жена прави секс 2-3 пъти седмично, зачеването ще се случи рано или късно. Най-плодородният прозорец е 1-2 дни преди овулацията. След овулацията шансовете ви да забременеете са нула - яйцеклетката е изчезнала.

Овулацията е на 14-тия ден

Разбира се, напълно възможно е тогава да настъпи овулация, но това не е правило. Има жени, които овулират на 10-ти ден и други, чиито фертилен прозорец е около 18-тия ден. Всичко зависи от това колко дълъг е цикълът ви.

Всеки месец настъпва овулация

Съществуват различни начини за правилното и точно установяване на овулацията – от разпознаване сигналите на тялото до фоликулометрия. Жените с по-кратък от 21 дни или по-дълъг от обичайното (над 36 дни), месечен цикъл например, има вероятност да не овулират всеки месец. Но дори да имате редовна менструация, имайте предвид, че веднъж на всеки 10 месеца ориентировъчно яйчниците си почиват и не произвеждат доминантни фоликули.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама