Каква е разликата между пробиотик и пребиотик


Каква е разликата между пробиотик и пребиотик
Снимка: iStock

В сезона на грипа и десетките вируси, които върлуват заради необичайно топлото януарско време, все повече хора стигат до лечение с антибиотик. А както почти всички знаят - то върви ръка за ръка с прием на пробиотик.

Пребиотиците и пробиотиците подпомагат организма в изграждането и поддържането на здравословна „колония” от бактерии и други микроорганизми, важни за здравето на червата и храносмилането. Тези хранителни компоненти осигуряват храна и създават среда, в която микроорганизмите могат да процъфтяват.

Пребиотиците присъстват в храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Пробиотиците пък се срещат във ферментирали храни, включително кисело мляко, кисело зеле и темпе.

Пребиотиците служат като храна за бактерии и други полезни организми в червата. Могат да поддържат здравословна чревна флора, предлагайки по-добро здраве на храносмилателната система. Уви, по-малко са изследванията върху пребиотиците, но общото твърдение е, че те просто засилват ползите от пробиотиците и няма нужда да бъдат приемани като хранителна добавка, защото се усвояват най-добре под формата на храна.

Пребиотиците играят роля за подобряване абсорбцията на калций, разграждането на въглехидрати и подпомага пробиотичния растеж.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама