4 начина да използвате глухарчето, за да сте по-здрави


4 начина да използвате глухарчето, за да сте по-здрави
Снимка: iStock

Официално е пролет, когато малките жълти цветчета започнат да изникват, превръщайки всяка морава в осеян със звезди килим, достоен за аплодисменти. Не всички обаче мислят по същия начин. Много е писано за това как да убием този досаден "плевел", да го премахнем завинаги от нашите тревни площи. Вместо това, ви предлагаме да научите повече за здравословните употреби на глухарчето - от корен, листа и цвят.

Горчивите листа, най-добре ги събирайте млади, са богати на витамини А, Е, К, В1, В2, В6 и С. Те също съдържат магнезий, желязо, мед и фолат. Жълтите цветове на глухарчето са богати на витамин А и са изненадващо сладки. Също така е полезно да знаете, че цветовете на глухарчето се добавят най-добре към храна, която се готви. Въпреки че са лесни за отделяне от цъфтящата глава, венчелистчета могат да бъдат малко сухи, когато се поръсят сурови върху храни.

Корените на глухарчето могат да се взимат през целия вегетационен период. Те са малко по-горчиви през пролетта, омекват с охлаждането на земята и падането на температурите към есента.

И разбира се, когато берете глухарчета, важно е да не са пръскани.

4 употреби на глухарчето

1. Мед с глухарчета

През зимата накисваме орехи в мед. Когато пролетта предлага глухарчета обаче, е невъзможно да им се устои.

Съберете 3-4 големи шепи напълно отворени цветове от глухарче, уверете се, че няма буболечки по тях, след това ги поставете в буркан и ги покрийте с течен мед.  Разбъркайте покритите с мед цветя, за да се уверите, че всички мехурчета могат да излязат на върха. Сложете капак и оставете да престои 2 седмици на тъмно място.

Не е необходимо да прецеждате сместа, използвайте както е във вашите билкови чайове.

Вижте още: Каква е разликата между рукола и глухарче

2. Сироп с глухарчета

Какво да правите с този вкусен сироп от глухарчета? Поръсете го върху вашите палачинки, разбира се! Можете също така да овкусите киселото си мляко с обилна лъжица.

Рецепта за сироп от глухарчета:

1 1/2 чаши цветя от глухарче (около 125 цветя)

3 чаши вода

2 чаши захар (или подсладител по избор)

1/4 чаша суров мед (по избор)

1/2 лимон, изцеден (по избор, но допълва вкуса)

Измийте цветчетата и ги подсушете върху кухненска хартия, за да сте сигурни, че по тях няма прах и буболечки.

След това премахнете венчелистчетата от дебелата зелена основа. Основата е пълна с горчива, бяла течност, така че не искате нищо от тази горчивина да попадне в крайния ви продукт. Можете да премахнете венчелистчетата, като стиснете зелената основа и я завъртите между пръстите си, за да разхлабите венчелистчетата. Или използвайте малък нож и режете възможно най-близо до зелената основа, което е много по-бързо и лесно. Можете също така просто да използвате ножици, за да отрежете зелената основа.

Поставете венчелистчетата в тенджера и ги покрийте с вода. Доведете ги до кипене и ги оставете да се варят за около 30 секунди до минута. След това ги отстранете от огъня, покрийте и накиснете листенцата за една нощ. Можете да оставите тенджерата на хладно място в кухнята или да я поставите в хладилника. На следващата сутрин прецедете венчелистчетата от водата. Можете да използвате фина мрежеста цедка и да натиснете венчелистчетата с гърба на лъжица, за да извлечете възможно най-много вода. Или постелете гевгир с малко тензух и по този начин изстискайте водата.

Върнете прецедената течност в тенджерата заедно със захарта, меда и лимона. Оставете го да заври, след това намалете котлона и го оставете да къкри, непокрито, за около час или докато намалее наполовина.

Проверете консистенцията след около час. Потопете лъжица в сиропа, оставете го да изстине малко и проверете плътността. Ако е достатъчно гъст, за да ви хареса, просто изключете котлона и оставете сиропа да изстине.

След като сиропът се охлади малко, изсипете го в стъклен буркан или някакъв контейнер и не забравяйте да го съхранявате в хладилника след употреба.

3. Чай от глухарчета

Чаят от глухарче се приготвя от корена и/или листата. Обикновено коренът се използва за лечение на проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, докато листата се използват като диуретик.

Как се прави:

Добавете 1 до 2,5 чаени лъжички (4 до 10 грама) сушени листа от глухарче или 0,5 до 2 чаени лъжички (2 до 8 грама) корен от глухарче към чаша.

Налейте 1/2 до 1 чаша вода. Накиснете за 10 до 15 минути. Прецедете.

Вижте още: Интересни факти за глухарчето

4. Тинктура от глухарчета

Тинктурата от глухарчета е чудесен естествен лек за кашлица и възпалено гърло. Ако черният дроб и храносмилането ви се чувстват бавни, опитайте доза тинктура от глухарче, за да коригирате забавянето. В този случай можете да използвате повече от цветята, като добавите и стъблата, листата и корените.

Как се прави:

Съберете глухарчетата от чисто, непръскано място, което е далеч от пътища или други източници на замърсяване. Ако сте пропуснали сезона, можете да закупите изсушен корен от глухарче.

Ще ви трябват около 2-3 растения на литър за тинктура от цели растения или около десет корена с добър размер за тинктура от обикновени корени.

Измийте старателно глухарчетата, за да отстраните всякакви замърсявания. Нарежете ги много старателно, за да подпомогнете извличането. Сложете нарязаните корени в стъклен буркан (в случая еднолитров) и ги покрийте с алкохол. В идеалния случай бурканът е пълен около 2/3 с пресни корени (или прясно нарязано цяло растение) и след това се пълни до 2,5 см от върха с водка.

Оставете тинктурата на тъмно хладно място, като я разклащате всеки път, когато си спомните. Тинктурата от корен на глухарче се нуждае от поне месец, но в идеалния случай, 6 до 8 седмици, за да придобие пълна сила. След като тинктурата е готова, прецедете я през цедка с фина мрежа и съхранявайте тинктурата в тъмни бутилки с капкомер.

Дозировка:

Общо поддържане на здравето - 1/2 чаена лъжичка два пъти дневно.

Остри кожни обриви - 10 капки във вода често през целия ден.

При артрит, подагра, екзема, псориазис и чернодробни проблеми - 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден във вода.

Лошо храносмилане - 10 капки във вода на всеки час до подобряване на проблема.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама