4 причини за закъснението на месечния цикъл


4 причини за закъснението на месечния цикъл
Снимка: Thinkstock/Guliver

Закъснелият месечен цикъл може да се окаже едно от най-страшните преживявания, особено ако не планирате да ставате майка в скоро време. Хубаво е да знаем, че има доста причини това да се случва, различни от бременност. Ето 5 от тях.

Подложени сте на стрес

Всеки месец вашето тяло отделя яйцеклетка, която чака да бъде оплодена, тоест имате овулация. Когато това не се случи, непотребната яйцеклетка, заедно с част от маточната стена, напуска тялото ви – процес, познат на всички ни като менсутрално кървене. Стресът може да накара овулацията ви да закъснее, а с това се променя и датата на очакваната менструация.

Не сте имали овулация

Съвсем нормално е веднъж в годината да пропуснете овулация. Това е естественият ход на нещата и по този начин яйчниците ви „излизат в отпуск“. Когато месецът е ановулаторен, менструацията може да закъснее доста, да не се появи изобщо или да протече доста по-леко от традиционното за вас.

Започнали сте прием на ново лекарство

Няма значение какъв е медикаментът. Понякога организмът реагира необичайно дори на най-обикновен аспирин, така че си пропомнете добре дали сте приемали някакви необичайни лекарства през изминалия месец.

Отслабнали сте драстично

Женският организъм има естествени механизми да ви предпазва от забременяване, когато тялото е подложено на екстремен стрес, каквито са за него гладуването и физическото натоварване. С други думи – загубата на тегло се приема като стрес и това забавя овулацията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама