5 големи ползи за здравето от зелените храни


5 големи ползи за здравето от зелените храни
Снимка: iStock

В сезона на зелените храни сме и нека поговорим малко повече за техните ползи за здравето ни:

Зелените храни ни поддържат млади

Те могат да изиграят ключова роля в превенцията на множество заболявания, свързани с напредването на възрастта. Причината е високото съдържание на витамин К в зеленолистните зеленчуци. Витамин К е важен за кръвосирването, а липсата му може да доведе до сърдечносъдови заболявания и чупливи кости. С около една чаена чаша, от който и да е зеленолистен зеленчук, си набавяме дневната доза витамин К.

Безспорен победител в класацията е кейл, който осигурява шест пъти повече, отколкото ни трябва, следван от манголд, с три пъти препоръчителната дневна доза.

Зеленолистните зеленчуци намаляват холестерола

Една богата салата от разнообразни зелени зеленчуци за обяд ни носи не само витамини и минерали, но и фибри. А фибрите са важни не само за правилното фукциониране на храносмилателната система, но и за много други неща, включително за здравословните нива на холестерола в кръвта.

Задушените зеленчуци работят в същата посока, така че спокойно може да разнообразявате салатата със задушен манголд или кейл за гарнитура на омлета или пилешката пържола, например.

ГЛОГ И ЧЕСЪН ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ

Зелените храни се грижат за зрението ни

Съдържащите се в тях антиоксиданти лутеин и зеаксантин спомагат за предотвратяването на уврежданията, причинявани от вредни UV лъчи, и намаляват риска от катаракта и намаляването на зрението с напредването на годините.

Осигуряват зелено гориво за тялото

Съвсем буквално – благодарение на витамин В5, който участва в процеса на преобразуване на въглехидратите в глюкоза, която тялото използва като гориво за производството на енергия. Витамините от група В са водоразтворими, което означава, че тялото не ги съхранява и трябва да си ги набавяме ежедневно.

Зеленолистните зеленчуци подобряват здравето на костите

Леко стипчивият вкус, който имат някои от зелените храни, като рукола и кейл, се дължи на високото съдържание на калций в тях. Едва ли ще успеете да изядете достатъчно количество от тях, за да си набавите препоръчителната доза от 1000 мг калций дневно, но все пак ще ви помогнат да се приближите към целта – с една чаена чаша манголд например си набавяте около 100 мг от минерала.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама