5 лечебни билки и техните ползи за здравето


5 лечебни билки и техните ползи за здравето
Снимка: iStock

Супер билките са известни от векове, че имат ползи за здравето и се използват като съставки за много хранителни добавки. Такива добавки лесно може да намерите в почти всяка билкова аптека. Ето някои супер билки и техните ползи:

Лайка

Смятан за лечебно средство, лайката обикновено се използва като ананксиолитично и успокоително средство за тревожност и релаксация. Използва се за заздравяване на рани и за намаляване на възпалението или подуването. Лайка се използва като чай или се прилага като компрес. Може да увеличи сънливостта, причинена от лекарства или други билки или добавки.

Ехинацея (Листо, стъбло, корен)

Ехинацеята обикновено се използва за лечение или предотвратяване на настинки, грип и инфекции, както и за заздравяване на рани. Резултатите установяват, че ехинацеята не оказва никакъв ефект при настинка. Подпомага имунната система на организма. Хората, алергични към растенията от семейство Маргаритки, може да имат по-голяма вероятност да имат алергична реакция към ехинацея. Семейството Маргаритки включва амброзия, хризантеми, невенчета и маргаритки.

Джинджифил (Корен)

Джинджифилът се използва за облекчаване на гадене и болест при движение. Изследванията сочат, че джинджифилът може да облекчи гаденето, причинено от бременност или химиотерапия, също така и гадене, причинено от движение. Съобщаваните странични ефекти включват подуване на корема, газове, киселини.

Гинко Билоба (Листо)

Екстрактът от листа на гинко се използва за лечение на различни състояния като астма, бронхит, умора и шум в ушите. Използва се и за подобряване на паметта и за предотвратяване на деменция и други мозъчни разстройства. Трябва да се използва само екстракт от листа. Семената съдържат гинко токсин. Този токсин може да причини гърчове и в някои случаи смърт. Тъй като някои данни сочат, че гинко може да увеличи риска от кървене, той не трябва да се използва с нестероидни противовъзпалителни лекарства, антикоагуланти, антиконвулсантни лекарства или трициклични антидепресанти.

Женшен (Корен)

Женшенът се използва като афродизиак и като лек. Има голямо разнообразие в качеството на продавания женшен. Странични ефекти са високо кръвно налягане и тахикардия. Коренът ог женшен се счита за безопасен, но не трябва да се използва с варфарин, хепарин, нестероидни противовъзпалителни лекарства, естрогени, кортикостероиди или дигоксин. Хората с диабет не трябва да използват женшен.
да използват женшен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама