Ето това са най-полезните продукти за бял дроб


Ето това са най-полезните продукти за бял дроб
Снимка: Karolina Grabowska / Pexels

Народната медицина е събрала проверени през вековете ефективни рецепти за очистване и лечение на белия дроб. Установена е връзката между запек и болестите на белия дроб.

Най-разпространените болести на белия дроб са пневмония, туберкулоза, плеврит, емфизем, пневмоторакс, алвеолит, оток на белия дроб.
Противовъзпалителни свойства и ефективност върху белия дроб имат жълтият кантарион, салвията, липата, лайката, подбелът, жиловлекът, розмаринът.
По времето на болест кашлицата не бива да се потиска, а да се стимулира, за да се изхвърли слузта от дихателните органи. Два пъти на ден се употребяват билки за отхрачване – мащерка, джинджифил и др.
Възпалението на белия дроб, ако изключва лечението в баня, може да се лекува със суха топлина - например сгорещена тухла, увита в плат.
Лошата екология не само води до болести на белия дроб, но и пречи на пълното му оздравяване. Болестта при децата и възрастните хора може да протече по-дълго и по-сложно, отколкото при млади и при хора на средна възраст.

Пневмония
Възпалението на белия дроб е истински проблем, който създава трудности в лечението му, въпреки че живеем вече в 21-ви век. От възпаление на белия дроб може да заболее всеки, независимо от възрастта му. Първите признаци на болестта са повишена температура, учестено дишане, треска, а след няколко дни се появява суха кашлица и започват да болят ставите. Причинител на пневмонията са опасни микроорганизми.

НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ ЗА КАКВО ПОМАГА ЧЕРНИЯ ПИПЕР

Рецепти за лечение на пневмония:

Чесън и краве масло
Смесват се 100 грама масло и три счукани скилидки чесън. Сместа може да се маже върху хляб. Тази рецепта стимулира ефективно работата на имунната система.

Разреден мед
В една чаша топла се разтваря една чаена лъжичка мед. Този еликсир се пие по всяко време, особено когато се появи кашлица.

Терпентин и яйца

Три белтъка се смесват с три супени лъжици терпентин. Със сместа се напоява марля, друга марля се затопля. Между лопатките на гърба се налага втората затоплена марля, а върху нея напоената със сместа от терпентина и белтъците. Компресът се оставя на гърба за десет минути. Същата процедура се прави и на гърдите. Компресът на гърдите по-малко време.

Инхалация с хрян
Един корен хрян се очиства, настъргва и се насипва в съд. Болният се навежда и диша парите му 10-15 минути. Прави се десет минутна почивка и процедурата се повтаря.

Запарка от черен бъз
Една супена лъжица сухи цветове от черен бъз се заливат с половин литър гореща вода в термос; сместа кисне около един час, прецежда се и се приема през нощта по 100-200 г в топъл вид.

Сок от ряпа
Изстисква се сокът от една ряпа и се смесва със същото количество мед; сместа се приема по 1-2 супени лъжици, по няколко пъти на ден, преди ядене.

Билки за пречистване на белия дроб

Мащерката има антисептични свойства, които помагат в пречистването на белия дроб; чаят от нея унищожава вирусите и бактериите в организма, помага при различни белодробни болести - бронхит, магарешка кашлица, настинка.

Салвията (градинският чай) е ефективна при белодробни болести и респираторни заболявания и като кръвопречистващо средство; тя помага при болки в гърлото и при кашлица.
Женското биле има отпускащо и успокояващо действие върху лигавицата на гърлото и белия дроб, както и върху стомаха; тази билка стимулира имунната система. Използва се при бронхит и кашлица, бактериални и вирусни инфекции.

Евкалиптът съдържа етерични масла, които имат антибактериални свойства; той има противовъзпалително и успокояващо действие при грип, бронхит, ангина. При бронхиална астма и остър бронхит помага евкалиптовото масло, разтворено във вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама