Няма да повярвате за какво помага черният пипер


Няма да повярвате за какво помага черният пипер
Снимка: iStock

Черният пипер е една от най-използваните и популярни подправки, с която се овкусяват множество ястия в различните краища на света. Едва ли обаче си давате сметка, че добавяйки малко повече черен пипер към храната си, вие всъщност не само я правите по-пикантна, но и се грижите за здравето си. Ето и най-големите ползи за организма от черния пипер:

Предпазва от рак

Според едно проучване, проведено от Университета на Мичиган, черният пипер предотвратява развитието на тумори на млечната жлеза. Когато тази подправка се комбинира с куркума, нейните противоракови свойства се увеличават още повече.

Освен пиперин, черният пипер съдържа витамин С, витамин А, флавоноиди, каротин и други антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали и защитават организма от ракови заболявания и болести. Черният пипер е ефикасен и в борбата с рак на кожата и рак на дебелото черво. Добавяйте по една чаена лъжичка черен пипер на прах във всяко ваше ястие. Най-добре е да консумирате прясно смлян черен пипер.

Подобрява храносмилането

Пиперинът в черния пипер е много полезен за храносмилателната система. Той стимулира вкусовите рецептори, които пък сигнализират на стомаха да произвежда повече солна киселина. Тази киселина е от съществено значение за храносмилането на протеините.

6 ИНТЕРЕСНИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА ВАЗЕЛИНА

Помага в отслабването

Черният пипер помага за правилното усвояване (извличане на всички хранителни вещества) на храната. Освен това неговият външен слой, който съдържа мощни фитонутриенти, стимулира разграждането на мастните клетки. Тази подправка също така улеснява изпотяването и уринирането, което е чудесен начин да се отървете от излишната вода и от токсините. Всички тези дейности заедно помагат за загуба на тегло.

Облекчава газовете

Черният пипер предотвратява образуването на газове и облекчава дискомфорта, причинен от образуване на колики в червата.

 

Избистря кожата

Докато ви помага да се потите по-често, черният пипер освобождава кожата ви от токсините и всъщност действа като ексфолиант. Антибактериалните и противовъзпалителни свойства на тази подправка пък пазят кожата от инфекции и акне.

Побеждава пърхота

Може да се отървете от шампоаните против пърхот и вместо тях да използвате черен пипер. Смесете чаена лъжичка натрошен черен пипер в чаша извара. Разбъркайте добре и нанесете върху кожата на главата . Оставете да подейства за около половин час. Изплакнете косата добре. Измийте косата с шампоан чак на следващия ден.

Прочиства запушения нос и облекчава кашлицата

Благодарение на своите антибактериални свойства, черният пипер е много ефективен природен лек за лечение на настинки и кашлица. Пикантният му вкус помага отделянето на храчки и облекчава хремата. Поръсете прясно смлян черен пипер в топла супа и веднага ще облекчите кашлицата и хремата си.

Помага на хората с анорексия

Черният пипер е известен с това, че подобрява храносмилането и стимулира вкусовите рецептори. Ето защо той е страхотно естествено лекарство за хората с анорексия, като им помага да си възвърнат апетита.

Помага на тялото да използва по-ефективно хранителните вещества

Черният пипер спомага за правилното транспортиране и усвояване на хранителните вещества от приетата храна. Той създава условия и лекарствата да действат по-ефективно.

Той е естествен антидепресант

Съединението пиперин в черния пипер увеличава когнитивната функция (тя е свързана с преработката на информация в мозъка и включва функции като разбиране, вземане на решение, памет и заучаване).

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама