5 мита за инфекцията на уринарния тракт, които е време да разбием


5  мита за инфекцията на уринарния тракт, които е време да разбием
Снимка: Bucconox

Справянето с инфекцията на уринарния тракт не е лесно. Особено за жени, които са предразположени към често повтарящи се инфекции. Парене и често отскачане до тоалетната – да си признаем, тези неприятни усещания биха могли да превърнат живота ни в ад. Въпреки че инфекцията на уринарния тракт е една от най-често срещаните инфекции в световен мащаб, се оказва, че полезната информация за лечението ѝ е примесена с много митове и подвеждащи твърдения.

Преди да посочим и разбием тези митове, ще ви разкажем малко повече за уринарната инфекция.

Какво означава „уринарна инфекция“?

Инфекцията на уринарния тракт засяга органите на пикочните пътища. Те включват уретрата, бъбреците и пикочния мехур. Най-често срещаната инфекция се нарича цистит и засяга пикочните пътища. Обикновено тя се причинява от бактерии навлизащи в пикочните пътища.

Състоянието се характеризира със следните симптоми:

* Усещане за болка в областта на долния таз

* Чести позиви за уриниране

* Болка и дискомфорт по време на уриниране

* Понякога следи от кръв в урината

А сега e време да разбием митовете!

Мит 1 – Инфекцията на пикочните пътища е подобна на гъбичната инфекция

Всъщност не е. Инфекцията на пикочните пътища и гъбичната инфкция са два съвсем различни проблема. Хората ги бъркат най-вече, защото симптомите им са донякъде сходни. Уринарната инфекция се задейства от инвазията на бактерии в пикочните пътища. Гъбичната инфекция, от друга страна, е резултат от натрупване на гъбички по кожата. Добре е да правите разлика между двете инфекции, тъй като лечението им изисква прием на различни медикаменти и е възможно да усложните състоянието си.

Мит 2 – Уринарната инфекция е женски проблем

Е, това е мит! Мъжете също, както жените, имат бъбреци, уретра и пикочен мехур, съответно те също не са застраховани от подобна инфекция. Честотата на уринарните инфекции при тях обаче е сравнително по-ниска от тази при жените. Причината е, че уретрата при жените е по-къса, което улеснява навлизането на бактериите в уринарния тракт. Мъжете имат по-дълга уретра, което означава, че бактериите трябва да изминат по-дълго разстояние, за да предизвикат инфекцията.

Мит 3 – Хората с чести инфекции на пикочните пътища не трябва да правят секс

Без съмнение, някои жени са доста склонни да развиват уринарна инфекция след сексуален контакт. Но това не означава, че трябва да се откажете от секса. Първо – уринарната инфекция не се разпространява по полов път, а е инфекция, причинена от бактерии, случайно проникнали в пикочните пътища. И второ – сексуалният акт съвсем не е задължителен и единствен начин, за да развиете подобна инфекция. Дори децата и възрастните хора могат да получат такава. Не е необходимо да жертвате сексуалния си живот и можете лесно да се справите с проблема, като уринирате преди и след сексуален контакт. Урината ще отмие бактериите от уретрата и пикочния мехур, и ще ви спести неприятните симптоми.

Мит 4 – Уринарната инфекция се лекува само с антибиотици

Проучванията установяват, че 25-42% от жените са в състояние да се възстановят от неусложнена уринарна инфекция без антибиотици. Това е чудесна новина, защото лечението на уринарните инфекции може да бъде сложно. Приблизително 20-30% от жените имат повтарящи се уринарни инфекции, а честата употреба на антибиотици може да доведе до т.нар. антибиотична резистентност. Това означава, че антибиотикът, който преди това се е справял чудесно с проблема, губи своята ефективност.

Затова преди да пристъпите към лечение с антибиотик, още при първите симптоми, започнете прием на фитопрепарати на основата на екстракти с доказана ефективност. Познат такъв е екстрактът от червена боровинка, който има свойството да пречи на бактериите да се прикрепят към стените на уретрата и пикочния мехур, като не позволява развитието на инфекция.

Добре е да се доверите на продукти, които съдържат комбинация от повече съставки, за да бъде по-осезаем и бърз ефекта от употребата им. Такъв е продуктът Bucconox, който освен червена боровинка съдържа екстракти от още три високоефективни растения – бучу, бяла бреза и мечо грозде. Бучу е южноафриканско растение, широко известно с противовъзпалителните си и антибактериални свойства. Освен това, Бучу е регистриран във Великобританската фармакопея още през 1821г. като ефективно средство при цистит, уретрит (възпаление на пикочния канал) и нефрит (възпаление на бъбреците). Няколко години след това – още през далечната 1847г., билката се представя пред американски лекари като универсално лекарствено средство за терапия на бъбречни заболявания, благодарение на свойствата си на естествен диуретик. Друга съставка, подпомагаща диуретичния ефект е екстрактът от листата на бяла бреза, която притежава и силно противовъзпалително действие. Използваното още от бабите ни средство за лечение на цистит – мечо грозде, пък е чудесно за профилактика и лечение на рецидивираща уринарна инфекция и повтарящи се циститни появи.

Мит 5 – Уринарната инфекция се появява при лоша хигиена

Мит?! Да! Разбира се, добрата хигиена винаги е препоръчителна, но инфекцията на пикочните пътища може да ви сполети при всякакви обстоятелства. И тук е мястото да ви посъветваме – бъдете внимателни с миенето – прекаленото използване на продукти за измиване не помага за предотвратяване на уринарната инфекция. Нещо повече – може да намали вашето pH и да разруши бактериалния баланс в интимната ви зона. Затова – не прекалявайте!

Една инфекция се овладява по-лесно, когато сме запознати с митовете и заблудите, свързани с нея. Все пак бъдете внимателни – ако до два дни симптомите ви не започнат да затихват, се консултирайте с лекар. Нелекуваната по правилен начин уринарна инфекция може да доведе до усложнения и да ви причини допълнителни неприятности.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички