5 неподозирани ползи от кестените


5 неподозирани ползи от кестените
Снимка: iStock/Guliver

Печените кестени често навяват асоциации за седене край открит огън, планина и хладна есен. Но тези дървесни ядки са нещо много повече от това! Кестените са с по-ниско съдържание на мазнини от подобни ядки като пекан и орех, а на всичкото отгоре са пълни с хранителни вещества. Ето какви ползи носят на организма.

1. Здраве на храносмилателния тракт

Кестените имат високо съдържание на фибри. Те абсорбират вода и образуват гелообразна консистенция в червата, помагайки за намаляване на холестерола и стабилизиране нивата на кръвната захар.

НЕВЕРОЯТНИТЕ ПОЛЗИ НА КОПЪРА

2. Прилив на енергия

Повечето ядки са с ниско съдържание на въглехидрати, поради което често стават ключов участник в различни режими. Кестените обаче имат голямо количество въглехидрати - 45 грама на порция. Както може би знаете, те са необходими на тялото за краткосрочна и дългосрочна енергия и помагат за функционирането на нервната система. Въглехидратите, които идват от кестените, са сложни - усвояват се бавно, което ви дава стабилни енергийни нива.

3. Поддръжка на мозъчната функция

Мастноразтворимите витамини от група В помагат за производството на червени кръвни телца, трансформират протеините, въглехидратите и мазнините в енергия и подобряват мозъчната функция. Една порция печени кестени съдържа 21% от препоръчителната дневна доза В6, 15% фолат, 14% тиамин и 9%рибофлавин.

4. Защита от свободните радикали

Кестените имат високо съдържание на микроелемента манган - антиоксидант, който „попива” свободните радикали в организма и намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Порция кестени съдържа малко над 1 микрограм манган, което се равнява на 50% от препоръчителния дневен прием.

5. Здравина на костите

Знаете ли кой микроелемент подобрява здравината на костите, помага за образуването на червени кръвни телца и повишава имунната система? Мед! Той е необходим само в малки количества на организма. Кестените съдържат 22% от препоръчителната дневна доза на мед.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама