5 опасности от динята, за които едва ли предполагате


5 опасности от динята, за които едва ли предполагате
Снимка: iStock

Динята е любим плод на малки и големи. Но нейната консумация носи не само ползи за здравето. Тя крие и сериозни опасности, за които едва ли подозирате.

1. Диария и други храносмилателни проблеми

Динята се счита за отличен източник на вода. Също така е богата на диетични фибри. Въпреки това, яденето на големи количества от този плод може да причини сериозни храносмилателни проблеми като диария, подуване на корема, метеоризъм, газове и т.н.

Дините съдържат сорбитол, който е захарно съединение и според изследванията той причинява прекомерна чревна подвижност и стомашни проблеми.

2. Повишаване на кръвната захар

Ако страдате от диабет, има голяма вероятност прекомерната консумация на диня да повиши нивата на кръвната ви захар. Този плод има висок гликемичен индекс (72) и това обяснява способността му да повишава нивата на кръвната захар.

3. Прекомерна хидратация

Интоксикацията с вода или прекомерната хидратация също са вредни за нашето тяло. Това е състояние, при което излишната вода се натрупва в тялото, което може да доведе до тежка загуба на натрий.

4. Възпаление на черния дроб

Един от основните органи на тялото, черният дроб, може да пострада, ако ядете твърде много диня. Според експерти хората, които редовно консумират големи количества алкохол, никога не трябва да преяждат с диня, тъй като високите нива на ликопен могат да реагират негативно в комбинация с алкохола, което провокира сериозно възпаление на черния дроб.

5. Излишък от калий

Динята е отличен източник на калий - жизненоважен хранителен елемент, отговорен за поддържане на тялото здраво.

Чрез консумацията на диня си набавяме много калий, но излишъкът на този минерал или хиперкалиемията, може да доведе до сърдечно-съдови проблеми като животозастрашаващи аритмии и др. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама