5 рискови фактора за развитие на рак на маточната шийка


5 рискови фактора за развитие на рак на маточната шийка
Снимка: iStock/Guliver

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените злокачествени заболявания при жените. Важно е да знаем кои са рисковите фактори за неговото развитие, за да можем да вземем необходимите мерки в посока превенция на болестта.

Инфекция с HPV – HPV инфекцията е най-важният рисков фактор за развитие на онкозаболяването. Повечето случаи на рак на маточната шийка са причинени именно от човешки папилома вирус (HPV). Ваксината срещу HPV обаче значително намалява риска от рак на шийката на матката и генитални брадавици.

Голям брой сексуални партньори – Големият брой сексуални партньори увеличава риска от заразяване с HPV. Инфекцията с човешки папилома вирус, от своя страна, пряко влияе върху риска от развитие на рак на шийката на матката.

Слаба имунна система – Най-често имунната система сама се справя с човешкия папилома вирус от организма и елиминира риска от развитие на по-сериозни заболявания. В случай на отслабена имунна система обаче HPV инфекцията би могла да остане в организма на заразения и да доведе до рак на маточната шийка.

Тютюнопушене – Проучвания показват, че жените, които пушат, са изложени на много по-голям риск от рак на маточната шийка, отколкото дамите, които не употребяват тютюневи изделия.

Продължителен прием на орални контрацептиви – Дългосрочната употреба на противозачатъчни хапчета увеличава риска от рак на маточната шийка. Оралните контрацептиви се превръщат в рисков фактор, в случай че са приемани в продължение на 5 или повече години.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички