5 супер ползи от смеха


5 супер ползи от смеха
Снимка: iStock

Страхотният ефект от смеха за нашето здраве е доказан от много изследвания, които сочат че когато се смеем намаляваме риска от развитие на множество проблеми.

Ето няколко от супер ползите, които носи смеха:

1. Смехът е здраве

Когато се смеем, това не само ни прави по-привлекателно, но и е изключително добре за нашето здравословно състояние. Оказва добро влияние на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане, намалява отделянето на стресови хормони и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това, смехът се бори с лошия холестерол и намалява възпалението на артериите, ако има такова.

2. Помага в борбата със стреса

Редовният смях намалява хормонът, който се освобождава при стрес (кортизол) с до цели 69%. Това от своя страда има положителен ефект върху мозъкът, който успява да прави повече връзки, да осмисля информацията и да мисли много по-бързо.

3.Подпомага паметта

Не е нужно да пиете гинко билоба за добра памет, смейте се повече!

Смехът повишава креативността чрез създаване на нови невронни връзки. Това се дължи на кислородът, който получава мозъкът по време на смях. По този начин подхранвате тъканите му и той действа много по-добре.

4.За по-добър имунитет

Смехът активира Т-клетки на имунния отговор, което го прави помощник в борбата с болестите и стимулирането на имунната система.

5.Успокоява болката

Няколко минути смях могат да се преборят със силно главоболие, благодарение на ендорфини, които се освобождават. Това вещество отпуска цялото тяло, включително мускулите и мозъка. Опиоидните свойства на ендорфина могат да успокоят и най-силната болка.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама