5-те храни, които да НЕ ядеш късно вечер


5-те храни, които да НЕ ядеш късно вечер
Снимка: iStock/Guliver

Няма нужда да се лишавате от храна късно вечер, ако се чувствате гладни, но все пак трябва да мислите умно, когато става дума за късно ядене. Храненето с погрешните храни ще наруши съня ви, като същевременно ще добавите много ненужни калории към деня си. Вместо просто да се хващате за най-близкото и вкусно изглеждащо нещо в хладилника, ето 5 неща, които да избягвате.

1. Мазни храни или мазнини

Мазните и тежки храни не само ви карат да се чувствате зле на следващата сутрин, но също така карат стомаха ви да работи прекалено бързо, за да смила цялата храна. Елиминирайте неща като бързо хранене, ядки, сладолед или сирене точно преди лягане.

2. Храни с високо съдържание на въглехидрати или сладки храни

Нещо сладко преди леглото може да е точно това, от което се нуждаете, за да си починете щастливо, но ако изядете голямо парче шоколадова торта, скокът в нивата на кръвната захар може да доведе до нарушаване на съня ви. Избягвайте торта, "бисквитките" или други десерти, както и въглехидрати от закуски като бисквити или бял хляб. Вместо това изяжте една ябълка.

3. Червено месо и други протеини

Като мазни храни, яденето на червени меса късно през нощта ще седи в стомаха ви и ще затрудни заспиването ви, защото ще се чувствате прекалено подути (червеното месо може да ви засегне най-лошо, но яденето на голяма порция пилешко или свинско месо ще имат същия ефект). Не е нужно напълно да се избягва протеинът, просто консумирайте безмесни храни в малки порции.

4. Пикантни храни

Пикантните храни могат да разстроят стомаха ви, а химическите вещества в пикантната храна могат също да стимулират вашите сетива, което затруднява заспиването.

5. Големи порции

Късното прехапване не трябва да се превръща в късно вечерно хранене. Съхранявайте общата сума на калориите под 200, така че няма да имате никакви проблеми и със заспиването. Ще се почувствате добре знаейки, че не сте съсипали всичките си навици за здравословно хранене за деня точно преди лягане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама