5 вреди на преработените храни


5 вреди на преработените храни
Снимка: iStock/Guliver

Всеки обича да яде. Някои повече, други по-малко, някои са запалени кулинари, други изобщо не проявяват интерес към готварското изкуство. Истината обаче е, че от храната зависи нашето здраве и пълноценен живот. За да спестим време, често прибягваме до преработени храни, които обаче не са полезни за организма ни. Ето и 5 техни вреди:

1. Водят до пристрастяване

Обработката им променя или премахва важни компоненти от храната като фибри, вода и хранителни вещества, а това променя начина, по който се усвояват и асимилират в тялото ни.

2. Водят до затлъстяване

Това е така, защото в повечето от тях се съдържат мононатриев глутамат (MSG), високо-фруктозен царевичен сироп и изкуствени подсладители.

3. Развалят вътрешната ни екосистема

70% от храните, които консумираме, развалят вътрешната ни екосистема. Консумирайте повече пълнозърнести продукти, върху които полезните организми живеят.

4. Проблеми с паметта и депресия

Храната е в основата на проблемите с паметта, депресиите и промяната в настроението. В действителност най-голямата концентрация на серотонин се намира в червата, а не в мозъка. Ето защо здравето на дебелото черво може да има такова голямо влияние върху психичното ви здраве.

5. Водят до безплодие

Преработените храни могат да доведат до стерилитет. Това е така заради липсата на достатъчни хранителни вещества и генно модифицираните съставки.

Източник: foodpanda

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама