5 здравословни начина за преодоляване на стрес


5 здравословни начина за преодоляване на стрес
Снимка: iStock/Guliver

Ако искаме да сме успешни, неминуемо се сблъскваме с предизвикателства. Макар че много от нас смятат, че стресът е нещо негативно, той не трябва да бъде. Всъщност стресът може да е полезен, провокирайки ви да реагирате, а също така е знак, че работите усилено. Трябва да се научите как да превърнете стреса в свой приятел. Ето и 5 начина как да направите това.

1. Приемете стреса

Често ние мислим, че сме над нещата, искаме да се справим с всичко, с което се сблъскаме безпроблемно. Резултатът? Не можем да признаем кога сме стресирани. Когато осъзнаете, че стресът не ви прави слаби, а единствено хора, ще изпитате чувство на облекчение. Казвайки го на глас, това означава, че може да потърсите помощ от други.

2. Дайте си време

Стресът е прекрасно нещо, за да ви помогне да постигнете успехи. Но прекаленият стрес се появява, когато изпитвате твърде много напрежение, за да постигнете целите си. Трябва да приемете факта, че постоянството и постепенните действия ще ви помогнат да стигнете по-далеч. Дайте си време, планирайте и не се опитвайте да вършите много неща наведнъж.

3. Учете се от всичко

Стресът може да е невероятен учител. Приемете всяко предизвикателство като възможност да израснете. Да сте стресирани ще ви направи много по-силни за следващата трудност, с която се сблъскате. Освен това, ще ви накара да оцените вашето време, нещо, с което всички се борим от време на време.

4. Поискайте помощ

За да не позволите стресът да вземе превес над вас, трябва да сте способни да поискате помощ. Трябва да знаете кога може да се справите сами и кога имате нужда от помощ. Обърнете се към приятели, семейство или партньор - към всеки, който ви обича и го е грижа за вас, за да ви изслуша. 

5. Гледайте за положителния ефект

Понякога, когато сме стресирани, ние ставаме негативно мислещи. Фокусираме се върху малките неща, мислейки ги за нещо голямо. Постигането на перспектива ще помогне да преодолее това и да превърнете стреса в нещо добро. Бъдете благодарни, че сте заети, имате постижения и се развивате в живота. По този начин ще се научите да оценявате, че стресът може да е добро нещо. 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама