5 знака, че главоболието ви може да е мигрена


5 знака, че главоболието ви може да е мигрена
Снимка: iStock/Guliver

Интересен факт е, че повече от половината от всички страдащи от мигрена никога не са били диагностицирани, според Американския институт по неврологични заболявания. Това се дължи на факта, че повечето жени отдават досадното си главоболие на стреса от ежедневието. Чудите се защо споменаваме само жените? Защото те страдат от мигрена 3 пъти по-често от мъжете!

Силен пулс

Повечето пациенти, страдащи от мигрена, твърдят, че в даден момент са усещали как вените или главата им пулсират толкова силно, сякаш ще избухнат всеки момент. За разлика от обикновеното главоболие, което изглежда просто досадно и изнервящо.

Болка от едната страна на главата

Характерно за мигренозната болка е, че е ситуирана в едната страна на главата. За разлика от нея, главоболието от преумора създава усещане за тежест, докато при синузитното главоболие става дума за напрежение в областта на челото и слепоочията.

Виждате искри или светлини

Когато се получи пристъп, притокът на кръв към мозъка намалява и сякаш всичко се забавя. Тази бавна „електрическа вълна” води до промени в зрението, включващи искрящи светлини, ярки цветове, кръгове, картина в пиксели и т.н.

Обща слабост и "мравучкане"

Намалената скорост на мозъчните обороти не влияе единствено върху визуалното възприятие. Мигрената може да предизвика и сензорни нарушения, като "мравучкане", изтръпване и дори усещане за парализа на някоя част от тялото, както при инсулт.

Засилено обоняние

Когато получите пристъп на мигрена, мозъкът е превъзбуден. Ето защо много страдащи от коварното главоболие търсят убежище в тъмна, тиха и хладна стая, когато болката е в кулминацията си. В тези състояние хората са склонни да чуват шумовете по-отчетливо, да подушват миризми от огромни разстояние и да виждат светлини доста далеч.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама