6 храни, които не бива да ядем през зимата


6 храни, които не бива да ядем през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Някои от любимите ви хранителни продукти могат да изглеждат чудесен вариант за озаряване на зимните дни, но трябва да имаме предвид, че през по-студените месеци има определени храни, които трябва да избягвате. Ето кои са те и защо не се препоръчват.

Аспержи

Най-доброто време за похапване на хрупкавия зеленчук е пролетта. През зимата аспержите се доставят предимно от Перу или Китай. През този период не само вкусът и текстурата започват да се „размиват“, но и витамините изчезват.

Замразени зеленчуци

Опакованите и замразени зеленчуци са предварително измити и нарязани, за да се консумират лесно и бързо. Подобно предварително измиване обаче може да повреди зелените влакна и да доведе до загуба на витамини, да не говорим, че текстурата им също се разваля. По-добре е да изчакате по-топлите месеци, за да ги купите пресни.

Горски плодове

Късната пролет е най-доброто време за похапване на горски плодове. Ягодите са богати на витамин С, който пък „фиксира“ колагена, а боровинките могат да помогнат за предотвратяване рак на кожата и засилват мозъчната дейност. Но най-добре е да консумирате само местно отгледани плодове. В случая дори замразените ягоди са по-добър вариант от вносните.

Млечни продукти

Някои млечни продукти като извара и мляко трябва да се консумират внимателно през зимата. Изварата може да увеличи секрецията на жлезите, повлиявайки на цялостното състояние на организма. Същото важи за прясното мляко, особено ако имате белодробни проблеми - то може да предизвика храчки.

Захар

Оказва се, че захарта задълбочава депресивните настроения, особено през зимата. Приемът на захар задейства възпалителните процеси в тялото и намалява отделянето на допамин - елемент, който играе роля в усещането ни на удоволствие.

Червено месо

Червеното месо е чудесен източник на протеин, който е необходим за укрепване на мускулите и метаболизма. Честата му консумация обаче може да доведе до поява на слуз в гърлото, което често е причина за множеството гнойни ангини през сезона.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама