6 храни и напитки, които подобряват женското здраве


6 храни и напитки, които подобряват женското здраве
Снимка: iStock/Guliver

Жените имат по-особени хранителни нужди от мъжете и изборът на правилните продукти може да окаже голям ефект върху здравето им. Според различни проучвания, включването на определени групи храни дори има способността да предотврати определени заболявания. Ето какво е хубаво да включите в ежедневното си меню.

1. Вода с лимон – засилва метаболизма

Водата с лимон е много важна в процеса на храносмилане, тъй като с напредването на годините количеството киселини в стомаха ни намалява. Изследване показва, че над 30% от жените страдат от атрофичен гастрит, което е състояние, свързано с изчерпването на стомашна киселина. Освен това, цитрусовите флавоноиди в лимона имат детоксикиращи способности, които помагат в борбата с рака на стомаха и червата.

2. Чай от малинови листа - намалява менструалните болки

Чаят от малинови листа, известен още като „женската билка“, е добре позната напитка, богата на витамини и минерали, необходими за женското тяло. Съдържа желязо, калций, калий, витамини B, A, C и E. Обикновено се използва от бременни жени за облекчаване и съкращаване на контракциите преди раждане, но доказано облекчава и симптомите на предменструален синдром и болезнени спазми.

3. Броколи – изглаждат бръчките

За броколите може да се каже, че са суперхрана, която бори различни проблеми. Само в една чаша зеленчук се съдържат 100% от витамините, отговорни за производството на колаген. А както знаем, колагенът придава на кожата еластичност и подпомага обновяването на клетките.

4. Куркума – лекува инфекции

Куркумата е една от най-добре изследваните подправки на нашето време и нейната универсалност я направи невероятно популярна. Благодарение на мощните си антиоксиданти, куркумата бори вируси, бактерии и гъбички. Хубавото е, че може да се консумира и от деца, като чаша топло мляко с щипка куркума облекчава сухата кашлица.

НЕВЕРОЯТНИТЕ ПОЛЗИ НА КУРКУМАТА

5. Кашу – укрепва мускулите

Ако страдате от мускулни крампи или схващания, може би не е лоша идея да добавите шепа сурово кашу към дневното си меню. Тази ядка е добър източник на минерали, сред които магнезий, калий, фосфор, цинк и селен, необходими за добрата работа на сърцето и мускулното здраве.

6. Киноа – бори косопада

Все по-популярната по нашите географски ширини киноа е храна на растителна основа, която осигурява протеин и фибри. Високото съдържание на такъв растителен протеин защитава и подхранва космените фоликули, подхранвайки скалпа по-добре и от балсам.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама